Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, "65 yaş üzeri büyüklerimize de küçük bir müjdemiz olacak. 65 yaş üzeri büyüklerimiz eğer memleketlerine gitme noktasında, sabit bir yere gittiklerinden emin isek ve ciddi bir sağlık sorunları yoksa, ilgili kurul ve kaymakamlıklardan izin almak şartıyla, bir ay dönmemek üzere bir izin durumu yarından itibaren söz konusu olacak. Bunun açıklaması da İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacak" dedi. 

Bakan Koca, "Ama bunun kontrollü olması, aile hekimlerinin kontrolünde olması gerekli ve bu hareketliliğin de yoğun olmamasını önemsiyoruz" diye konuştu. 

Nasıl izin alınacak? 

Bakan Koca, "Özellikle gittiği yer sabit ve yaşayabileceği yer ise izin verilecek. Ama aile hekimleri herhangi bir hastalık semptomu olmadığına dair tespitte bulunacak. Yanlarında bir veya en fazla iki kişinin gidebileceği şeklinde kaymakamlıktan izin alınacak" dedi. 

Bilim Kurulu'nda görüşüldü

65 yaş üstü vatandaşlar için müjdeyle ilgili Bakan Koca, "65 yaş üzeri büyüklerimiz bu dönemde çok büyük fedakârlık gösterdiler. Bu dönemde en çok uyum ve hassasiyet gösteren büyüklerimiz oldu. Gençlerimiz de oldu. 83 milyon bu dönemde hassasiyet noktasında olması gerekeni yaptığı kanaatindeyim. 65 yaş üzeri büyüklerimizle ilgili sayın Cumhurbaşkanımızla da görüştüm. 65 yaş üzeri büyüklerimize küçük bir müjdemiz olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Bilim Kurulu'nda görüşmüş olduk." dedi.

Bir ay dönmemek şartıyla

Kaymakamlık'tan izin alınacağını belirten Koca, "65 yaş üzeri büyüklerimiz eğer memleketlerine gitme noktasında sabit bir yere gittiğinden emin ise, sağlık durumları aile hekimleri açısından bir sorunları yoksa ilgili Kaymakamlıktan yanlarında zorunlu gerektiğinde bir veya iki kişi olmak suretiyle 1 aylık bir zaman zarfında dönmemek üzere bir izin durumu yarından itibaren söz konusu olacak. Bunu söylemek istiyorum. Bununla ilgili duyuru ayrıca İçişleri Bakanlığımız tarafından yapılmış olur. Bu hareketliliği sağlayan bir unsura dönmemeli. Gidildiği yerin sabit olması aile hekimliği tarafından takip edilmesi ve gittiği yerde evden dışarı çıkmayacaklarından emin olmalıyız. Bu hareketliliğin yoğun olmamasını önemsiyoruz. Daha kontrollü ve uygun mekan söz konusu ise buraya geçişi sağlamak için şartları sağlamış olacağız" şeklinde konuştu.