Tepebaşı Belediyesi, atık toplama işini yapanların, tek bir çatı altında toplanması kararı aldı. Yapılanma ile sokak toplayıcılarının, GESİKOOP (Sınırlı Sorumlu Tepebaşı Geri Dönüştürülebilir Atık Toplayıcıları Sosyal İşletme Kooperatifi) çatısı altında bir araya gelmesi hedefleniyor.

Belediyeden yapılan açıklamada, "Yoğunlukla engelliler, uzun süreli işsizler, eski hükümlüler gibi dezavantajlı kişilerden oluşan sokak toplayıcıları, yeni oluşum sayesinde sosyal işletme kooperatifi kapsamına alınarak daha iyi şartlarda, üstelik kayıt altında çalışmış olacak. Kooperatif kapsamında dezavantajlı grupların bir araya gelmesi, iş birliği ve dayanışma yoluyla birlikte iş yapması ve atık toplayıcıları tarafından bu modelin başarıyla uygulanabileceği görüşü ile hayata geçirilen model, Türkiye’de bir ilk olma özelliği de taşıyor. Ayrıca herhangi bir statüsü olmayan, disiplin ve kayıt altına alınamamış sokak toplayıcıları, kooperatifleşerek başta ambalaj atık toplama sistemi olmak üzere belediyelerin sıfır atık yönetim sistemine de entegre edilmiş olacak. Böylelikle statü kazanan toplayıcılar, ağır ve zorlu çalışma koşullarından, koronavirüs, hepatit, kronik bronşit, astım, verem, genel iskelet yapısının bozulması gibi mesleki hastalıklardan da korunmuş olacak. Toplanan atıklar ise kayıt dışı olmaktan çıkarak, veri olarak sisteme dahil edilecek" denildi. 

GESİKOOP'a ortak olacaklar 

Sosyal işletme kooperatifi olarak faaliyet gösterecek olan GESİKOOP (Sınırlı Sorumlu Tepebaşı Geri Dönüştürülebilir Atık Toplayıcıları Sosyal İşletme Kooperatifi), 163 sayılı Kooperatifler Kanunu hükümlerine göre kuruldu ve değişir ortaklı, değişir sermayeli ve sınırlı sorumlu bir işletme kooperatifi. Kâr odağından öte sosyal amaçlarını gerçekleştirmek için çalışacak olan GESİKOOP, Türkiye’de sosyal kooperatifçilik anlamında sayılı kooperatifler arasında yer alıyor. Sokak toplayıcılarının GESİKOOP çatısı altında toplanması ile geri dönüşüm sisteminin işleyişi ise 3’lü protokol çerçevesinde sürdürülecek. Tepebaşı Belediyesi, GESİKOOP ve lisanslı toplama ayırma tesisi ve atık getirme merkezi, çalışma sisteminin üç sacayağı konumunda olacak. Böylelikle sokak toplayıcıları, GESİKOOP’a ortak olarak Tepebaşı ilçe sınırları içerisinde yasal olarak ambalaj atığı toplayabilecek. 

Ataç: Türkiye'de ilk olacak 

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç  konu hakkındaki değerlendirmesinde, Tepebaşı Belediyesi olarak ilkleri hayata geçirmeye ve öncülük etmeye devam ettiklerini belirtti. Ataç, “Tepebaşı olarak ilkleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Bu kez de bir ilke öncülük ediyoruz. Bu model ile dezavantajlı gruplar için önemli ve farkındalık yaratabilecek bir işe imza atılmasını sağlamış olacağız. Böylelikle ekmeğini sokaklardan çıkaran, alın terini dökerek para kazanan, ağır şartlarda çalışan toplayıcılar, statü kazanmış olacaklar. Bu çalışma ile tüm ülkeye örnek niteliğinde ve kayıt dışı geri dönüşümü ortadan kaldıracak bir sistem hayata geçirilecek. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” sözlerini kullandı.