ESAHED tarafından yapılan açıklama şu şekilde; İzmir’in Bornova İlçesi Yunus Emre Aile Sağlık Merkezi'nde Hastayı görmeden ilaç yazmayacağını belirten bir hekim ve bir hemşire yakını, sopalarla saldıran 10 kişi tarafından darp edildi. Bu üzücü olay neticesinde Hekim arkadaşımızın burnu kırıldı. Sağlık kuruluşlarında artan şiddete birçok sosyolojik neden bulunabilir. Bu sosyolojik sorunlar bugünden yarına çözülemeyeceğine göre, daha radikal ve kısa erimli çözümlerin üretilmesi gerekmektedir. Yan yana gelmesi bile garip olan Sağlık ve Şiddet kavramları maalesef, neredeyse gündelik hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Sağlık çalışanlarına yapılan şiddet diğer meslek gruplarına yapılan şiddetten onlarca kat fazladır. Biz Eskişehir Aile hekimleri olarak bir an önce Sağlıkta Şiddet yasasının çıkmasını istiyoruz. Bu kanunun tutuklu yargılanma, hizmetten çekilme hakkı ve internetten şiddeti öven paylaşımları da kapsamasını istiyoruz. 


Bazı Hastalarımız her gün bizlere de kanunlara aykırı taleplerle başvuruyorlar,  halkımızın sağlık okur yazarlığı düzeyleri düşük,  birde buna SABİM gibi CİMER gibi amacı iletişim ve bilgi vermek olan ancak amacı dışında şikâyet hattı olarak kullanılan iletişim merkezleri, hastalara taleplerinin kanunsuz olduğunu söylememeleri, aksine bu talepleri gerçekleştirmeyen hekimlerden açıklama istenmesi nedeniyle şiddet sarmalı devam etmektedir. Hizmetten memnun olmayan herkesin hizmet aldığı birimi şikâyet hakkı vardır;  bu bizimde özellikle onayladığımız temel bir hasta hakkıdır. Ancak SABİM ‘e yapılan şikâyetler telefon üzerinden kişinin kimliğinin gizlenebildiği şikâyetlerdir. Bunun yerine kişinin ıslak ya da elektronik imzası ile yaptığı şikâyetler dikkate alınmalı olay her iki tarafın gerekirse yüzleşebileceği atanmış soruşturmacılar tarafından yürütülen soruşturmalarla değerlendirilmelidir. 
Yukarıda ifade ettiğimiz nedenlerle, hem Bornova’da Darp edilen meslektaşımızı desteklemek hem de Sağlıkta Şiddete dikkat çekmek için Eskişehir Aile hekimleri Derneği Yönetim Kurulu olarak 03.04.2019 Çarşamba günü 1 gün iş bırakma kararı aldık.