Eskişehir'in yıllardır konuştuğu projelerden Alpu kömür sahasının özelleştirilmesi ve Alpu Termik Santrali kurulmasına ilişkin projeyle ilgili bugün Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Danıştay'ın aldığı yeni kararı kamuoyuna duyurmuştu. Çok sayıda mahkeme açılan ve ihalesi de birçok defa iptal edilen proje, yıllardır Eskişehir'de tartışılıyordu. Alınan son kararda, Danıştay 13. Dairesi'nin Mayıs 2019'da Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun lehine verdiği kararın bozulmasına ve Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun projeyle ilgili kararının da iptal edilmesine karar verildi. EskisehirHaber.com söz konusu gerekçeli karar ve detaylarına ulaştı... 

"Tarımsal bütünlüğü bozacağına tereddüt yok, Bakanlar Kurulu kararına aykırı"
Kararda şu ifadelere yer verildi: "Termik santral kurulması amacıyla dava konusu işlemle özelleştirme kapsam ve programına alınan, Büyük Ova Koruma Alanı olarak belirlenen Alpu Ovası içinde kalması nedeniyle bölgenin en verimli tarım arazilerinin tarımsal bütünlüğünün bozulacağı konusunda tereddüt bulunmadığı, ÇED süreci de tamamlanmadığından termik santralde tüketilecek su miktarı, oluşacak kül miktarı gibi unsurların insan sağlığı üzerinde doğuracağı olumsuz etkilerin de tam olarak ortaya konulmadığı anlaşılmaktadır. Bu itibarla söz konusu alanın termik santral kurulması amacıyla özelleştirme kapsam ve programına alınmasının, 4046 sayılı kanunun 1. maddesinde tanımlanmış özelleştirmenin amacıyla örtüşmediği, Alpu Ovası'nın Büyük Ova Koruma Alanı olarak belirlenmesine ilişkin 12 Aralık 2016 tarih ve 2016 / 9620 sayılı Bakanlar Kurulu kararına ve kamu yararına aykırı olduğu sonucuna varıldığından dava konusu Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 22 Eylül 2017 tarih ve 2017/89 sayılı kararında hukuka uygunluk görülmemiştir. Bu nedenle davanın reddi yolundaki Daire kararında hukuki isabet bulunmamaktadır."

6'ya karşı 7 oyla karar alındı
Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu'nda karar alınırken, 13 üyeden 7'sinin kabul oyu, 6'sının ise karşı oy verdiği ve kararın oyçokluğu ile alındığı öğrenildi. 

6 üyenin karşı oy gerekçesi... 
Kararla ilgili karşı oy kullanan 6 üyenin karşı oy gerekçeleri ise şu şekilde kayıtlara geçti: "Temyiz edilen kararla ilgili dosyanın incelenmesinde, Danıştay 13. Dairesince verilen kararın usul ve hukuka aykırı bulunmadığı, dilekçelerde ileri sürülen temyiz nedenlerinin kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığı anlaşıldığından, temyiz isteminin reddi ile temyize konu kararın onanması gerektiği oyuyla karar katılmıyoruz."