Demir eksikliği bebeklikten itibaren her yaş çocukta görülebilen bir sorun olduğunu dile getiren Arslanoğlu Büyümenin hızlı olduğu ilk 2 yaş ve ergenlik döneminde demirden eksik gıdalarla beslenme, demir eksikliğine yol açabileceğini ifade etti.


Bebeklerin büyüme hızı ile ilgili bilgilendirme veren Arslanoğlu:” Ortalama 3 kilo dünyaya gelen bir bebek bir yaşında 9-10 kilo olur. Bu da 3 kat artış anlamına gelir. Bu artış hızına uygun vitamin-mineral tüketimi ile beslenme şekli her zaman ihtiyacı karşılamayabilir. Çocuklarda demir eksikliğinin gözle görülebilen en sık belirtileri cilt renklerinin soluklaşması, ağız kenarlarında çatlaklar, tırnaklarda şekil değişiklikleri ve kırılmalar olabilir” Dedi.


 “ÇOCUK HIRÇINLAŞABİLİR”


3 yaşından küçüklerde bayılma (katılma nöbeti) gelişebileceğini İleri aşamalarda dilde ve ağızda yaralar çıkabileceğini belirten Arslanoğlu:” Çocuk hırçınlaşır. Büyük çocuklarda çabuk yorulma, nefes darlığı gelişebilir. Demir eksikliği çocukların öğrenmelerinde sıkıntılara neden olabilir” dedi. 
Özellikle okul çağındaki çocuklarda dikkat dağınıklığına; dil ve matematik derslerindeki başarı oranının düşmesine neden olabileceğini söyleyen Arslanoğlu, Demir eksikliği anemisi bulunan çocukta iştahsızlık, halsizlik, gelişmede, zekâ düzeyinde yavaşlama olabileceğini, dikkat dağınıklığı, sinirliliğin gelişip, okul başarısı düşüp uyku düzeni bozulabileceğine dikkat çekti.


Demir eksikliğinin ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizen Arslanoğlu:” Ciddi demir eksikliklerinde buz, toprak veya duvar ve metal gibi besin olmayan maddeleri yalama gibi belirtiler de görülür. Çocukta dikkatsizlik ve konsantrasyon güçlüğü görülüyorsa demir eksikliğinden kaynaklanabilir. Demir eksikliğinin ihmal edilmesinin bağışıklık sisteminin zayıflamasından ruhsal sorunlara kadar birçok probleme yol açabileceği unutulmamalıdır. Demir eksikliğine erken tanı konulup tedavi edildiğinde bu şikayetlerin çoğu düzelmektedir” Dedi.