Korona virüsü olarak da adlandırılan COVID-19, sosyal ve ekonomik hayatımız kadar hukukî ilişkilerimizi de etkilemiştir. Bazı borç ilişkilerinde borçlular borçlarını ifa edemez hale gelmiştir. Öğretim kurumlarında uzaktan eğitime geçilmesi ile birlikte 2019-2020 yılı eğitim dönemi için özel öğretim kurumlarına ücret ödenip ödenmeyeceği hususunda uygulamada pek çok görüş ortaya atılmıştır. Bu yazımızda, COVID-19’un özel öğretim kurumları ile yapılan sözleşmelere etkisi hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Uygulamada özel okul sözleşmelerinin mücbir sebeple sona erdiği ve ücret iadesi yapılması gerektiği görüşünü destekleyen bir takım hukukçular olduğu gibi bir takım hukukçular ise ücret iadesi yapılmaması gerektiği görüşündedir. Aslında her iki görüşü de direk kabul etmek hukuken mümkün değildir. Bu hususa ilişkin hukuki görüşümüzü bildir makalemiz yakın bir zaman da yayınlanacak olup siz değerli okurlarımızın görüş ve tetkiklerine sunulacak, uygulamadaki kargaşayı gidermeye fayda sağlaması ve hukuki sorunların çözülmesine yeni bir pencere açması açısından dayanak noktamız detaylı olarak açıklanacaktır. Ancak, bu yazımızda hukuki dayanaktan ve açıklamadan ziyade uygulama da sıklıkla karşılaşılan örneklerle hukuki görüşümüzü aşağıda açıklamaya çalışacağız.

Uzaktan eğitime geçildiği dönemde özel öğretim kurumundan kayıt sildiren kişilerin EĞİTİM ÜCRETLERİ HİÇ BİR KESİNTİ YAPILMADAN İADE EDİLMELİDİR.

Kayıt sildirme ve nakil işlemi yapmamış öğrencilere örgün eğitim verilmemesi durumunda eğitim hizmeti telafi edilecekse bu durumun bildirilmesi gereklidir. Ancak telafi eğitimi yapılmamış ise EĞİTİM ÜCRETİNİN İADESİ YAPILMALIDIR.

Eğer özel okul, uzaktan eğitim yapmış ve öğrenci/veli de bu hizmetti kabul etmiş ise, karşılıklı fedakarlık yapılıp EĞİTİM ÜCRETİNDE İNDİRİME GİDİLMELİDİR. Aksi halde sözleşmenin uyarlanması talebiyle mahkemede dava açılması söz konusudur.

Uzaktan eğitim sebebiyle öğrencinin alamadığı; SERVİS, YEMEK, YATAKHANE, ETÜT ve TAKVİYE KURS ÜCRETİ İADE EDİLMELİDİR.

Koronavirüsün küresel bir salgın olduğu ve mücbir sebep olarak kabul edildiği su götürmez bir gerçektir. Ancak bu mücbir sebep dolayısıyla sözleşmelerin geçersiz olduğunu veya sözleşmelerde yer alan edimlerin imkansız hale geldiğini, tarafların edimlerini ifadan kurtulduğunu söylemek yanlış olur.

Nitekim yukarıda belirttiğimiz özel durumlar dışında gereği gibi uzaktan eğitim hizmeti sunan özel öğretim kurumları ile tüketiciler arasında akdedilen sözleşme bedellerinde HER KURUMUN ÖRGÜN EĞİTİMDE SAĞLADIĞI HİZMETLER DİKKATE ALINARAK BEDEL İNDİRİMİNE GİDİLMESİ GEREKTİĞİ görüşündeyiz.

Bu haftaki yazımızda pandemi döneminin özel okul sözleşmelerine etkisinden bahsetmeye çalıştık. İlerleyen yazılarımızda yeri geldikçe pandemi döneminin farklı tip sözleşmelere etkisinden de bahsedeceğiz.

Saygılarımızla …