Anıttaki törenin ardından ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde, ESOGÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATAM) tarafından hazırlanan anma programına geçildi. Program Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, Eskişehir Muharip Hava Kuvveti Komutanı ve Garnizon Komutanı Orgeneral Atilla Gülan, Eskişehir Milletvekilleri Harun Karacan ve Metin Nurullah Sazak, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, MSB 1. Hava Bakım Fabrika Müdürü Hv.Tuğg. Gürhan Ergürhan, Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı Kurmay Başkanı Hv.Tuğg. Serhat Mehmet Orus, BHHM ve Müş. Kuv. Hv.(JFAC)K. Hv.Plt.Tuğg. Ertan Uzun, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Özel, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Eskişehir Vali Yardımcısı Akın Ağca, Tepebaşı Kaymakamı Ahmet Önal, Odunpazarı Kaymakamı Ömer Ulu, Eskişehir İl Jandarma Komutanı J.Alb. Ercan Atasoy ve Eskişehir İl Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar’ın da katılımlarıyla gerçekleşti.

Anma programında konuşan ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Türk milletinin Ata’sına olan sevgi ve bağlılığını O’nu kalbinde yaşatarak ve “En büyük eserim” dediği Cumhuriyet’in temel değer ve kazanımlarına sahip çıkarak göstermekte olduğunu kaydetti. Atatürk’ün bir önder ve bir yol gösterici olarak gönüllerde taht kurduğunu, ölümsüzleştiğini belirten Prof. Dr. Şenocak, 10 Kasım’ın Atatürk’ü anmanın yanı sıra O’nu anlamanın da tarihi olduğunu söyledi.

 

Türk milletini sonsuz bir aşkla seven Atatürk’ün değişen dünya düzeninde canını hiçe sayarak bir milletin devlet kurmasına önderlik ettiğini dile getiren Prof. Dr. Şenocak, O’nun Toroslar’da keçisini otlatan bir Yörük için özgürlük, Hindistan’dan Afrika’ya milletler için bağımsızlık sembolü olduğunu ifade etti. Atatürk’ün devlet adamlığının yanı sıra binlerce yıllık Anadolu topraklarının yetiştirdiği bir düşünür olarak da adını dünyaya duyurduğunu ve bugün dünyanın her yerinde sevgi ve saygı ile hatırlandığını belirten Prof. Dr. Şenocak, bunun Atatürk’ün Doğu ile Batı’nın kesiştiği bu toprakların çocuğu olarak düşünsel senteze ulaşmayı başarmış bir lider olmasından kaynaklandığını söyledi.