Pandemi dönemi pazarcıları nasıl etkiledi? Eskişehir'deki pazarcıların sorunları neler? Eskişehir Yaş Sebze Meyve Balıkçılar Ve Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek'e tüm bu soruları ve daha fazlası sorduk. 


Çiçek: " Odunpazarı Belediyesi ile işbirliğine varız"

Odunpazarı Belediye Meclisi Mart Ayı toplantılarında AK Parti Grubu Başkan Vekili Murat Özcan 71 Evlere yapılması düşünülen kapalı pazar yeri konusunu gündeme getirmişti. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt; Tüm odalar ile görüştük. Tek muhalefeti Pazarcılar Odası yaptı. Pazar yerinin yapılması ile karar yetkisi belediyenin" İfadelerinde bulunmuştu. Konu ilgili açıklamalarda bulunan Çiçek:" Bizim hiçbir belediye ile sorunumuz yok. Biz kapalı pazar yerine karşı değiliz, geçici pazar yeri şeklinde yapılmasına karşıyız. Hatta bir de önerimiz var. Emek'te kapalı pazar yeri var. 71 evlere yapılması düşünülen pazar yeri ise Emek'tekine çok yakın oraya bir pazar yeri yapılmasına gerek yok . İlla yapılacaksa da kapalı bir pazar yeri yapılsın. Bizim önerimiz 71 Evler'deki vatandaşı otobüs ile Emek'teki pazara taşıyalım bunun için biz de üstümüze düşeni yaparız. Bir otobüs de  biz sağlarız, Odunpazarı Belediyesi ile işbirliğine hazırız" diye konuştu. 
EskişehirHaber.com'a özel açıklamalarda bulunan Çiçek Pandemi sürecini değerlendirdi. Pazarcı esnafının ekonomik anlamda diğer esnaflara göre daha az etkilendiğini söyleyen Çiçek:" Bizim için pandemi dönemiyle ilgili en çok mağduriyet yaşadığımız husus, pazar yerleri hafta sonu yasaklarında kapalıydı, biz  kapalıyken büyük marketler açıktı. Küçük esnafın korunması lazım, vatandaşlarımızda yerel esnafı tercih etsinler sağlıklı, taze ve uygun fiyatlı ürünü bizden bulabilirler" dedi.
Korona virüs ile mücadelede hepimize görev düşüyor diyen Çiçek: " Halkımız duyarlı olmalı, tedbirlere uymalı, oda olarak biz de gerekli denetimleri yapıyoruz. Maske dağıtımlarımızı gerçekleştirdik." ifadelerinde bulundu.


"Biz pazarcı esnafı az kazanıp çok şükür ederiz"


Sebze meyve fiyatlarına dair değerlendirmelerde bulunan Çiçek" Biz halktan yanayız. Biz poşetlerden para almıyoruz. Günlük taze ürünleri pazara getiriyoruz. Ortalama olarak Kilogramda 50 kuruş kar ile satış yapıyoruz. Marketlerde pazarlara göre 2-3 kat fazla fiyatlarda satış yapıyorlar. Ben bakıyorum da sadece pazarın kurulduğu zaman indirim yapıyorlar onun dışında marketlerde fiyatlar çok yüksek Biz pazarcı esnafı az kazanıp çok şükür ederiz. " şeklinde konuştu. 


Türkiye'de planlı tarım yapılmadığı dile getiren Çiçek:" Tarım planlanması yapılmalı. Tarım iyi planlanamadığı için bazı ürünler çok pahalı bazı ürünler ise çürüyüp gidiyor. Diğer bir sorun ise herkesin kendi işini yapmalı, örneğin bir mal para yapıyor. İşi çiftçilik olmayan biri de icar yoluyla çiftçilik yapıp para kazanmaya çalışıyor. herkesin bildiği işi yapmalı, bilen de bilmeyen de çiftçilik yapmamalı" ifadelerinde bulundu. 
Son olarak pazarcı esnafının yaşadığı zorluklardan bahseden Çiçek:" Sabahın ilk saatlerinde tezgahımızı kuruyoruz. Akşama kadar çalışıyoruz. Soğukta ayakta çok zor şartlarda çalışıyoruz. Günün sonunda ellerimiz bir Kilogram sebze meyveyi tartamaz hale geliyor" Dedi.