Törene; Vali Özdemir Çakacak, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Hava Orgeneral Atilla Gülan, Eskişehir Milletvekilleri Harun Karacan, Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, Metin Nurullah Sazak, Dr. Aslan Kabukçuoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, mülki ve askeri erkan, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, STK’ların temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.


Atatürk Bulvarı’ndaki tören ilk olarak Vali Çakacak, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Hava Orgeneral Gülan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen’in askeri araçla halkı selamlamasıyla başladı. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşımız hep bir ağızdan okundu. 
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği kutlama mesajının okunmasından sonra törende bir konuşma yapan Vali Çakacak, “Bugün, aziz milletimizin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlattığı ve tarihin hiçbir döneminde boyunduruk altında yaşamayan Türk Milleti’nin bağımsızlığından asla taviz vermeyeceğinin bir ifadesi olan Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. yıl dönümünü kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz.” dedi.


Vatanın bekası söz konusu olduğunda Türk Milletinin her türlü fedakarlığı yerine getireceğine dikkat çeken Vali Çakacak, konuşmasına şöyle devam etti: 
“Bu anlamlı günde başta Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder ATATÜRK ve kahraman silah arkadaşları olmak üzere şanlı ecdadımızı; kanlarıyla bu toprakları bizlere vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi saygı ve şükranla yâd ediyor; Büyük Türk Milleti’nin, Eskişehirli hemşehrilerimin, yarınlar adına umudumuz olan sevgili çocuklarımızın ve gençlerimizin Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor; sizleri en içten duygularımla selâmlıyorum.


19 Mayıs 1919’da yakılan bağımsızlık meşalesinin ardından milletimizin büyük fedakârlıkları ve kahramanlıklarıyla her türlü yokluk ve yoksulluğun içinde, vatanın her karış toprağı şehitlerimizin kanı ile sulanarak kazanılan Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyetimizin ilânıyla taçlanmıştır.
O günden bu güne Cumhuriyetimiz; Aziz Milletimizin tabiatına ve geleneklerine en uygun; yüksek ahlâkî değer ve niteliklere dayanan; erdemli ve faziletli insanlar yetiştiren; yeni ve sağlam esaslarıyla Türk Milleti’ni istikbâl yolunda hızla ilerleten; halkın gelişimini ve yükselişini sağlayan; birlik ve beraberlikten, bağımsızlıktan asla taviz vermeyen; çağdaş dünyada hak ettiği onurlu yeri alma kararlılığını tüm dünyaya gösteren çağdaş bir yönetim şekli olmuştur. 


Aziz Milletimizin her bir ferdi, milletimizin küllerinden yeniden doğduğu bu özel günü büyük bir coşku ile idrak etmekte; en samimi duygularla kutlamaktadır.  
Tarih açık bir şekilde göstermiştir ki, Büyük Türk Milleti’nin bekasının ve çağdaş dünyada hak ettiği yeri almasının yegâne biçimi Cumhuriyettir. 


Yaşadığımız sıkıntılı günlerden sonra kanla, irfanla kurduğumuz Cumhuriyet sayesindedir ki, bugün haklı olarak büyük bir millet ve büyük bir devlet olmanın gururunu yaşıyoruz. 
Büyük bir medeniyetin mirasçısı olan devletimiz, kurulduğu günden bu yana hızla büyümüş ve özellikle son yıllarda kimsenin hayal dahi edemeyeceği dev projeleri hayata geçirmiş,  özellikle savunma sanayiinde yerli ve milli üretimle güçlü ordumuz daha da güç kazanmış, dünyanın en güçlü ordusuna sahip ülkeler arasına girmiştir.
Türk insanı; Cumhuriyet sayesinde Devletin tek ve gerçek sahibi, hâkimiyetin de kayıtsız şartsız millete ait olduğunun bilincindedir. Cumhuriyet ve onun kazanımları ırk, dil, din, inanç, cinsiyet farkı gözetmeksizin her Türk vatandaşının ortak varlığıdır.
Üzerinde bulunduğumuz coğrafya tarihin her döneminde politik, ekonomik ve stratejik cazibe merkezi olmuştur. Bu nedenle zorlu bir coğrafyadır. Bu coğrafyada var olabilmenin, büyümenin, güçlü ve mutlu olabilmenin temel koşulu birlik ve beraberlik bilincine sahip olmaktır, güçlü olmaktır. Bu sebeple dün olduğu gibi bugün de bir ve beraber olmaktan başka seçeneğimiz yoktur. Bizim yalnızca bir Türkiye’miz var. Ve sonsuza kadar da var olacaktır. 


Çanakkale ve Kurtuluş Savaşında milletimizi tarihten silmek isteyen emperyalist işgalciler bugün terör örgütleri üzerinden o zaman yaptıklarını tekrar denemeye kalktılar. Milletimizin birliği, beraberliği ve kahraman ordumuzun kararlı duruşu ile başlatılan Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı operasyonları ile onları tekrar hüsrana uğrattık.
Türk Milleti ordu milletidir. Vatanın bekası söz konusu olduğunda milletimizin her bir ferdi üzerine düşen görevi yerine getirmiştir ve gerektiğinde yine getirecektir. Bu vesileyle buradan şanlı ordumuza selam olsun diyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, milletimizin gönlünde ölümsüzleşen silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi şükranla ve saygıyla anıyor, Eskişehirli vatandaşlarımızın ve milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nı yürekten kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”


Vali Çakacak’ın konuşmasından sonra Melahat Ünügür Ortaokulu ve Toki Şehit Savaş Kubaş  Anadolu Lisesi halk oyunları ekipleri gösteri sundu. Günün anlamını belirten şiirlerin okunmasından sonra askeri birlik ve okul öğrencileri tören geçişi yaptı.