Merhaba sevgili Eskişehir Haber  takipçileri. Covid 19 pandemisi nedeniyle çok sıkıldığınızı, bıktığınızı tahmin etmeme rağmen önerilen önlemlere titizlikle uyduğunuzu umut ediyorum. Ağır aksak da olsa aşılamanın sürdürüldüğü bu dönemde bir süre daha hastalanmayın ki,zaten sürü bağışıklığına terk edilen ülkemin çaresiz insanları aşı desteğiyle bu illetten en az hasarla kurtulabilsinler.Unutmayın,umudumuzu asla yitirmiyoruz.Bu hafta sizlere kadınlarımızın korkulu rüyası menapozdan  özetle bahsetmek istiyorum.

                MENAPOZ NEDİR?

                Menapoz, kadında aynen bebeklik,ergenlik,cinsel olgunluk gibi hayatın bir dönemidir.Yumurtalıkların yeterince östrojen hormonu üretmemesi nedeniyle adet görme döngüsünün kesilmesi ve üreme fonksionunun sona ermesidir..Menapozdan kaçış yoktur.Uygun yaşa geldiğinde her kadın menapozu yaşayacaktır. Menapozun bir şikayetler yumağı ve olumsuz fizyolojik gelişmeler tablosu olduğundan hareketle’ korkulu rüya’ tanımlamasını kısmen hak ettiğini söyleyebiliriz.Menapoz yaşı dünya genelinde 45-55 yaş aralığıdır.Ülkemizde menapoz yaş ortalaması 46-49 olarak kabul edilmektedir.

                MENAPOZ KAÇ DÖNEME AYRILIR?

               1-PREMENAPOZ:menapoz öncesi dönemdir.Birkaç ay ya da yıl sürebilir.Şikayetlerin başlamasıyla,adetten kesilme dönemini kapsar.

                2-MENAPOZ: adetin kesilmesi dönemi.Bu sürenin en az 1 yıl olmasına dikkat edilir.

                3-POSTMENAPOZ:menapozdan sonraki 6-8 yıllık dönemi kapsar.

                Menapoz oluşum biçimine göre de:doğal menapoz,erken menapoz ve cerrahi menapoz  diye sınıflandırılır.Örneğin ,45 yaştan önce gelişirse ‘erken menapoz’,kadının her iki yumurtalığının ameliyatla alınmasına bağlı gelişen menapoza ‘cerrahi menapoz’ denir.Radyoterapi,kemoterapi gibi tedaviler sonucunda da menapoz gelişebilir.

                Genetik faktörler, genital faktörler, psikolojik,fiziksel,çevresel faktörler,sigara kullanımı,genel sağlık durumu etkileşimleri ve sosyal faktörler de menapoz gelişiminde rol oynarlar.

                MENAPOZ ÖNCESİ SİKAYETLERİ NELERDİR?

                Belli başlı şikayetler şunlardır: adet düzensizlikleri, ateş basması, ter basması, depresyon,uyku bozuklukları,gerginlik,sinirlilik,iştah artışı,konsantrasyon güçlüğü,yüzde kızarma nöbetleri,çarpıntı,baş dönmesi,başağrısı,unutkanlık,dikkatsizlik,özgüven azlığı,yorgunluk,cinsel istekte azalma.

                MENAPOZ SONRASI GÖRÜLEN BELİRTİLER NELERDİR?

                Menapoz öncesi şikayetlere ilaveten:genital organlarda küçülme yani atrofi, vaginada kuruluk,ağrılı cinsel ilişki, sık idrar, idrar kaçırma, kaşıntı,saçta zayıflama,deride incelme,karın ve kalça bölgesinde yağlanma,ağız kuruluğu,ağızda kötü tat ve dişeti hastalıkları,kabızlık,kalp hastalıklarına yakalanma riskinde artış,tansionda yükseliş,cinsel isteksizlik ve belki de ön önemlisi kemik erimesi(osteoporoz)dir.

                Sevgili takipçiler,menapoz çok kapsamlı bir konu malum.Yazı uzadı.Menapozun teşhisi,tedavisi ve yapılması gerekenler ile ilgili bölümü haftaya bırakıyorum izninizle.

               BİRAZ DA GÜLELİM…    Menapoz dilimize İngilizceden geçmedir: Menapause. Kelimeyi bölersek:mena,yani kanama,pause,yani durma.Menapause:kanamanın durması,bitmesi.Menapozdaki cinsel isteksizliği anlatmak için muzip arkadaşlar kelimeyi şöyle bölerler:MEN! A PAUSE!! Tercümesi ADAM! Bİ DUR!  Ya da: Bİ DUR BE ADAM!!

                                                                                                                                                                        Hepinize sağlıklı, huzurlu, güzel bir yaşam diliyorum.Hoşça kalın,sevgiyle kalın.