Uzun süredir pandemi nedeniyle işyerlerini açamayan kahvehane, kıraathane, kafe, internet kafe, kantin, hamam, sauna ve ve benzeri esnaf sanatkarlarımız 1 Hazirana kadar uygulanacak olan kademeli normalleşme sürecinde de faaliyetlerine devam edemeyeceklerdir. Diyen  Eskişehir Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen basın açıklaması yaptı. Birsen açıklamasında:"  Sadece gel-al ve paket servis yapabilen lokanta ve restoranlar ise işyerlerine müşteri kabul edemeden gel-al ve paket servise devam edeceklerdir.



Bu süreç işyerleri kapalı olan esnaf ve sanatkarlarımız için altından kalkılamaz bir hale gelmiştir. Esnaf ve sanatkarlarımızın acil desteğe ihtiyacı vardır. Öncelikli talebimiz işyerleri İçişleri Bakanlığı Genelgeleriyle

kapatılan veya faaliyetleri kısıtlanan esnaf ve sanatkarlarımızın tamamına hibe destek ve faizsiz uzun vadeli kredi imkanının sağlanmasıdır. Ayrıca pandemiden etkilenen tüm sektörlerde vergi ve sgk ödemelerinin, cari dönem borçları ve en son yapılan yapılandırma taksitleri dahil olmak üzere yıl sonuna kadar faizsiz bir şekilde ertelenmesi gereklidir. Belediyelere olan işyerlerine ait çöp ve ilan reklam vergilerinin 2020 ve 2021 yılı borçları dahil olmak üzere silinmesi için gerekli yasal düzenlemenin gerçekleştirilmesi pandemide işyerleri kapatılan esnaf ve sanatkarlarımız için önemli bir beklentidir" İfadelerine yer verdi.

Esnafın acil desteğe ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Birsen açıklamasına şu şekilde devam etti;"Pandemiden etkilen işyerlerinin elektrik ve doğalgaz borçlarının faizsiz olarak taksitlendirilmesi için yasal zeminin hazırlanması gerekmektedir. Ayrıca işyerlerinde kullanılan su bedellerine dahil olan atık su bedelinin alınmayarak, esnaf ve sanatkarlarımızın kullanma suyu bedelinde indirime gidilmesi yöneticilerimizden beklediğimiz önemli bir uygulamadır.

Diğer taraftan zincir mağazaların esnaf ve sanatkarlarımıza karşı oluşturdukları haksız rekabet ortamının ortadan kaldırılmasına yönelik tedbirlerin bir an önce hayata geçirilmesi gereklidir. Bu kapsamda zincir mağazalarda gıda ve temizlik ürünleri dışında ürünlerinin satışının tamamen durdurulması ve kademeli normalleşme sürecinde Pazar günleri zincir mağazaların kapatılması gibi uygulamaların bin an önce hayata

geçirilmesi gereklidir. Esnaf ve sanatkarlarımızın önümüzdeki kademeli normalleşme sürecinde bir an önce sınırlamalarının kaldırılması ve yukarıda belirttiğimiz desteklerin hayata geçirilmesini hükümetimizden acilen talep ediyoruz."