İYİ Parti Eskişehir  İl Başkanı Mehmet Ektaş:" 23 Nisan 1920'de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi ile bağımsız ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli adımı atılmış, açılışında yaptığı konuşmada Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir!" sözüyle Millet Egemenliğinin ve iradesinin vücut  bulduğu yer olarak Meclisi işaret etmiştir.“Büyük milli dertlerin şifa bulacağı yer meclistir. Büyük Millet Meclisi, bu memleketin düzeni için, iç ve dış güvenliği ile dokunulmazlığı için en büyük güvencedir” diyen Atatürk, Kurtuluş Mücadelesi dahil tüm askeri, ekonomik, siyasal ve toplumsal düzene ilişkin kararlarını TBMM’nin görüş ve desteğini alarak uygulamaya koymuştur. Bizlerin izlemesi gereken yol da budur" ifadelerine yer verdi.


"ÜLKEMİZİN BÜYÜK VE MİLLİ SORUNLARI TBMM’DE ORTAK AKILLA ÇÖZÜLMELİDİR"

Ektaş açıklamasına şu şekilde devam etti:"    AK Partinin çoğunlukçu yönetim anlayışı Milletimizin bir bölümünü dışlamıştır. Ülkemizin neredeyse hiçbir sorunu TBMM’de    “ortak akılla” çözülmemektedir. Ülkenin sorunlarının tartışılacağı, çözümlerin belirleneceği TBMM’de, bu güne kadar Muhalefet Partilerinin verdiği hiçbir Kanun Taslağı görüşmeye açılmamış, araştırma önergesi, Kanun Taslakları üzerinde değişiklik önergesi kabul edilmemiştir.
    AK Parti eliyle TBMM, gerçek anlamda Yasama, Kontrol ve Denetim Kurumu olmaktan çıkarılmıştır.AK Partinin TBMM yaklaşımları, milli iradeyi yok saymakla, milli egemenliğinin Millette olduğu anlayışını ret etmekle paralel durmaktadır.


    Karşı karşıya kaldığımız Milli sorunlardan çıkış yolu, güçlendirilmiş ve iyileştirilmiş parlamenter sistemdir. Güçlendirilmiş ve İyileştirilmiş Parlamenter Sistem, halkın gündemi ve talebi haline gelmiştir. 
Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi araştırmasına göre, Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçiş yapılmasından itibaren görülen en düşük destek seviyesindedir. "Türkiye bugünkü başkanlık sisteminde mi kalmalıdır yoksa güçlendirilmiş parlamenter sisteme mi geçiş yapılmalıdır?" sorusunda Başkanlık sisteminde kalınmalı yanıtını verenler sadece yüzde 34,5 oranında kalmaktadır.
    Ülkemizin sürdürülebilir olmayan bu sağlıksız yönetim ortamından çıkması için öncelikle erken seçime gidilerek güçlü bir parlamenter sistemin inşasının yolu açılmalıdır. 
    Bu vesileyle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramımızın 101’inci yılında, başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Gazi Meclisimizin ebediyete intikal etmiş tüm üyelerini saygı, minnet ve şükranla anıyor, halkımızın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum."