Milli İrade gazetesinden Ufuk Azbay’a konuşan Eskişehir Müteşebbis İş Adamları Derneği Genel Sekreteri Yaşar Kıyak açıklamalarında şu ifadeleri kullandı;

“Pandemi etkisinin tam bitmemesiyle beraber, çoğu fiyatların ekonomide pandemi dönemi öncesine geldiği aşikar. Pandemiyi yok sayamayız ama ekonomi normal noktasına geri geldi. Kurdaki dalgalanmalardan dolayı kimi firmaların ciddi paralar kazandığını kimi firmaların da zarar ettiğini söyleyebilirim. Orta düzeyde al sat yapan esnaf için çok bir dezavantaj olduğunu düşünmüyorum.

Fiyatlar yükselince insanlar, mallarını yüksek fiyattan yerine koyacağı için fiyatlar yükseltildi. Kur tekrar düştüğünde maliyetine ya da maliyetinin bir kısım altına satmak zorunda kaldılar, bu şekilde bir para kaybettiler, bakıldığında kazandığıyla kaybettiğinin aynı satış oranlarında gittiğini düşünürsek ne kar ne zarar diyebiliriz.

Gelişmekte olan bir ülkenin ekonomisinde bu tip dalgalanmalar yaşanabilir. Ekonomide çok büyük problem görmüyorum, bu tip durumlar daha önce de başımıza geldi. Gelişen bir ekonomimiz olduğu için dalgalanmalar yaşanabiliyor. İhracatımız her gün büyüyor, ani kur düşüşlerinde ödemelerini vadeli alan firmalar için TL bazında kayıplar yaşandı buna karşın kurun yükseldiği dönemde de görülmeyen bir kâra döndü.
Şu an hükümetin, odaların, ve STK’ların  bu sürecin dengeli olması için çaba gösteriyor. Hükümetimiz paranın değerini ve ticaret yapanları korumak için taşın altına elini koydu. Muhtemelen personel destekleri çıkabilir, KOSGEB gibi desteklerle hükümet kanalı elinden geleni yapıyor. Biz de malımızı korumalıyız ama fahiş fiyat yapmadan bunun üzerinden ilerlememiz lazım.

Bütün insanlar mal satarken birdenbire kur yükseldiğinde malımızı korumalıyız diyerek yüksek fiyattan mal satılyor. Kurun düşmesiyle malın fiyatının düşüyor ama malın fiyatının geri gelmiyor. İnsanların malımı koruyacağım sözünün de tutarsız olduğu ortaya çıkmış oldu, burada vicdanlı olmak gerekiyor. Ülke ekonomisi olarak 3 ay sonra en fazla 6 ay sonra illa düzeleceğiz. Bu sancılı dönemi el ele atlatabiliriz.

Asgari ücretle ilgili çalışan tarafını ve paranın değer kaybını düşündüğümüzde hak edilenden az olduğu görebiliyoruz. Herkes daha iyi ücretler vermek istiyor. Maliyetler arttığı zaman bu yine bize ve işçiye yansıyacak. Devletimiz burada iyi bir hamle yaptı ve devletimiz iyi bir gelirinden vazgeçti. Asgari ücretin üstünde vergi indiriminin gelmesi ciddi bir ekonomik avantaj sağlayacaktır.”