Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolasıyla yayımladığı mesajında;"Günümüzde sağlıklı, yaşanabilir ve daha güzel bir dünya için tüm insanlığın hassasiyetle üzerinde durduğu konuların başında çevre gelmektedir.

İçinde bulunduğumuz yüzyılda teknolojik gelişmeler, hızlı sanayileşme, kentlerdeki nüfus yoğunlukları, plansız yapılaşmalar, kaynakların bilinçsiz tüketimi gibi etkenler; tüm dünyada doğal hayatın tehdit edilmesine, çevre sorunlarının ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Diğer yandan dünyamız küresel ısınma, kuraklık, susuzluk, çölleşme, biyolojik çeşitliliğin azalması ve bazı canlı türlerinin yok olması gibi ciddi çevre felaketleriyle de karşı karşıyadır. Bütün bu küresel çevre sorunlarının çözüme kavuşturulması ve gelecek nesillere daha yaşanılır bir dünya bırakılması uluslararası iş birliğini zorunlu hâle getirmektedir. Bu iş birliği kapsamında 1972 yılında Stockholm’da düzenlenen konferansta 5 Haziran; ülkemizde ve dünyada çevre korumacılığının yaygınlaştırılması, çevresel kalitenin iyileştirilmesi ve aktif katılımın sağlanmasını amaçlayan ulusal ve küresel bilinçlendirme günü olarak kabul edilmiştir.

Devletimiz, çevre sorunları konusundaki duyarlı ve sorumlu yaklaşımıyla, uluslararası anlaşmalar çerçevesindeki sorumluluklarını yerine getirmektedir. Türkiye genelinde atık yönetimi, iklim dostu teknoloji ve enerji kaynaklarının kullanımı; hava, su ve toprak kalitesinin iyileştirilmesi yönünde son dönemde önemli gelişmeler kaydettik.

Cumhurbaşkanımızın eşi Saygıdeğer Hanımefendi Sayın Emine ERDOĞAN himayelerinde 2018 yılı itibarıyla ilimizde uygulanmaya başlanılan “Sıfır Atık Projesi”nin sahip olduğu yüksek düzeyli seferberlik ve toplumda atık bilinci oluşturma felsefesi doğrultusunda, Eskişehir’imizde “atık bilinci ve kültürü oluşturma” hedefinin yerine getirilmesi yönünde de ciddi adımlar atılmaktadır. Bu anlamda Eskişehir, ülkemizde projenin en etkin şekilde uygulandığı iller arasında yer almaktadır.

Sıfır Atık Projesi, yalnızca bir “atık toplama” projesi değildir. Temelde israfın önlenmesi, günlük hayatımızın bir parçası olan geri dönüştürülebilir atıkların henüz kaynağındayken ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılması, tehlikeli olarak nitelendirilen atıkların ise en modern yöntemlerle toplanarak çevreye ve insana zarar vermeyen yöntemlerle bertaraf edilmesini de kapsamaktadır. Ayrıca enerjinin, suyun, ham maddelerin ve kısacası doğal kaynakların tasarruflu bir şekilde kullanılarak gelecek nesillerin de bu kaynaklardan faydalanmasını temin eden bir bakış açısına sahiptir.

Yaşanan pandemi süreci bizlere, atıkların kaynağında doğru ayrıştırılarak ve geri kazanılarak hem miktarlarının azaltılmasının hem de ekonomiye kazandırılmasının ne derece önemli olduğunu göstermiştir. Böylece atık sahalarına daha az atığın gitmesi sağlanarak bu gibi yerlerden kaynaklanabilecek sağlık risklerinin de önüne geçilmiştir.

Eskişehir’imizde gelecek nesillere daha yeşil, daha yaşanabilir bir şehir bırakabilmek gayesiyle var gücümüzle çalışıyoruz. Valiliğimizce; çevrenin korunması ve iyileştirilmesi, her türlü çevre kirliliğinin önlenmesi, ilimizin doğal kaynakları ve zenginliklerinin muhafazası ve kamuoyunda çevre bilincinin oluşması için birçok kurum ve kuruluşlarla iş birliği hâlinde çevresel denetim ve eğitim çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.

Eskişehir’imizi çevre konusunda örnek bir şehir hâline getirmeye yönelik güzel vesileler buluyoruz. Son olarak 2021 UNESCO “Yunus Emre Anma ve Kutlama Yılı” ve Cumhurbaşkanlığımızın Genelgesi ile 2021 “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” kapsamında “Yunus Emre Hatıra Ormanı” oluşturduk. Daha yeşil, daha temiz bir ülkeye sahip olmak için sadece ağaçlandırmanın yeterli olmadığının bilinciyle çevre kirliliğini önleyecek, israfı engelleyecek, planlı kentleşmeyi esas alacak, insanlarımıza çevre bilinci kazandıracak çalışmalara da öncelik veriyoruz.

Bu vesileyle Dünya Çevre Günü’nü kutluyor, Eskişehirli hemşehrilerime selam ve saygılarımı sunuyorum." İfadelerini kullandı.