Eskişehir'de, Noventek Enerji tarafından, Odunpazarı'nda Çavlum ve Sevinç mahalleleri arasında bulunan alanda yapılması planlanan Eskişehir Biyogaz Enerji Santrali projesinin uygulanacağı alan enerji üretim tesisi alanı olarak belirlendi ve kararın Cumhurbaşkanlığı tarafından da onaylandığı belirtildi. EskisehirHaber.com'un edindiği bilgilere göre, projenin geçtiğimiz yıl yaklaşık 70 milyon liraya mal olacağı ifade ediliyordu. 

104 bin metrekarelik tesis
Noventek Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin Odunpazarı'nda Çavlum Mahallesi'ndeki alanda hayata geçirmeyi planladığı "Eskişehir Biyogaz Enerji Tesisi ve Gübre Üretim Tesisi" projesinin toplamda 104 bin 891 metrekarelik bir alanda uygulanacağı ifade ediliyor.

 

Hayvan dışkı ve atıklarından elektrik üretilecek 
Proje kapsamında, büyükbaş hayvan (besi ve süt ineği) dışkısı, tavuk dışkısı, tarımsal kaynaklı atıklar, sera atıkları, peyniraltı suyu, şeker fabrikası atıkları (şilempe, melas vb.), mezbane kesim atıkları kullanılarak uzun vadede 3,002 MWe/3,080 MWmkurulu gücünde elektrik üretileceği belirtiliyor. 

İşte projenin yapılacağı alan... 


75 kilometrelik alandan atıklar toplanacak 
Tesiste 1,540 MWm/1,501 MWe kurulu gücünde 2 adet gaz moto bulunacaktır.Bu kurulu güç değerine toplam 823ton/gün organik atığın işlenmesi sonucu ulaşılacak. Bu atıklardan büyükbaş atıkları yaklaşık 20 km yarıçapındaki bir bölgeden, kanatlı hayvan atıkları ile yaklaşık 75 km yarıçapındaki bir bölgeden karşılanması planlanıyor. 

Kapasitesinin artırılması da planlanıyor 
Projeyle ilgili planlama ve raporda ayrıca ileride kapasite artışının da planlandığı belirtildi ve şu ifadelere yer verildi: "ÇED süreci aşamasında, projenin kapasitesi 5,335 MWe/5,475 MWm/5,895 MWt olarak ele alınarak çevresel değerlendirmesi de önlisans kapasitesinin de üzerinde bir değer ile yapılmıştır. Mevcut durumda, projenin kurulu güç kapasitesi 3,080 MWm/3,002 MWe olduğu için, ÇED kapasitesine de çıkılması söz konusu değildir. Mevcut mevzuatlar ve lisans yönetmeliği de kapasite artışında enerji teşviki ve devlet alım garantisi vermemektedir. Ancak, ileride proje sahasının bulunduğu bölgede hayvancılık faaliyetlerinin artması, kapasite artışına ihtiyaç duyulması ve enerji üretimi ile ilgili mevzuatların da kapasite artışını teşvik etmesi durumunda, ÇED iznindeki kapasiteye çıkılması değerlendirilebilir"