Eskişehir Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban, Ramazan ayından geçerli olmak üzere çay fiyatına zam yaptıklarını açıkladı. Çoban, “Şu anda kahvelerimizde 2 lira olan çayı 2,5 lira yaptık. Ramazan'da da uygulamaya koyacağız. Mecburen yaptık. Ama biz isteriz ki 200 çay satacağımıza 500 çay satalım, 1,5 liradan satalım. Kahvecilerimizin yarası derin, kapatmakta zorluk çekiyorlar. Salgın hastalıktan çok etkilenen işletmelerimiz oldu” dedi.

2 lira olan çay fiyatı 2,5 liraya yükselttiklerini açıkladı. Yeni tarifenin Ramazan’da yürürlüğe gireceğini söyleyen Çoban, "Ramazan’ı Covid-19 salgınından önce dört gözle bekliyorduk. İnsanlar akşama kadar oruç tuttuğunda teravihten sahura kadar veya tatil günlerinde kahve mekânlarında stres atıyorlardı" dedi.

Eskişehir Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban, bugün yaptığı açıklamada, 2 lira olan çay fiyatı 2 buçuk liraya yükseldiğini belirtti. Çoban, "Kahveler dostların buluştuğu, sıcak-soğuk ikramların olduğu yerlerdi. Ama maalesef hastalık bu konumları değiştirdi. Ramazan geliyor ama şartlara baktığımızda eski Ramazanları göremeyeceğimizi tahmin ediyorum. Türkiye'de ve dünyada yaşanan ekonomik şartlar bir de buna eklenince (insanlar) birbirlerine sıcak-soğuk ikramda bulunmakta zorluk çekiyorlar. Kısacası eski Ramazanlar, eski alışverişlerimiz kalmadı. Tabii bir de art arda gelen doğal gaz, elektrik, işçi giderleri; kira, çay, şeker giderleri… Bardağından tutun da meyve özlerine kadar her şey zamlandı. Fiyatlar ikiye katladı" diye konuştu.

"ŞEKER BULAMIYORUZ"

Piyasada şeker sıkıntısı yaşandığını belirten Zeki Çoban, şunları söyledi:

"Şeker; zaten bulmakta zorluk çekiyoruz, her gün fiyatı değişiyor, geçerli bir fiyatı kalmadı. Çok zorlanıyoruz, dayanmak için de maalesef zam yaptık. Şu anda kahvelerimizde 2 lira olan çayı 2,5 lira yaptık. Ramazan'da da uygulamaya koyacağız. Mecburen yaptık. Ama biz isteriz ki 200 çay satacağımıza 500 çay satalım, 1,5 liradan satalım. Kahvecilerimizin yarası derin, kapatmakta zorluk çekiyorlar. Salgın hastalıktan çok etkilenen işletmelerimiz oldu.

"KÖKLÜ KAHVELERİMİZ KAPANDI"

Kahvecilerimiz arasında işyerlerini kapatanlar oldu. Odamıza baktığımızda hasar netleşmedi. İnsanlar kapattı ama nasıl kapattı? Yasal kapatamadı; vergi dairelerine, odalara borçları var. Çok köklü kahvelerimiz kapandı. Şu anda tahminen yüzde 30 fire verdik kahvelerde. 20, 30, 40 yıllık kahvelerimiz vardı; isimleri ile anılırdı. Ama maalesef bir yılda beş (kez) el değiştiren kahvelerimiz de oluyor. Kahvecilik sektörü günden güne kan kaybediyor. Kahvelerimiz bu yıl aldığımız izinler neticesinde sahura kadar açık olacak ancak sahura kadar iş yapacağımızı tahmin etmiyorum."