Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün sahte gübre konusundaki uyarı açıklamasını dün ilk EskisehirHaber.com duyurmuştu. Açıklamada, Eskişehir'de çok miktarda sahte gübre ele geçirildiği ve bu gübrelerin ayırt edilemez şekilde orjinalmiş gibi ambalajlanıp satıldığı belirtiliyor ve Eskişehirli çiftçiler uyarılıyordu. EskisehirHaber.com, Jandarma'nın düzenlediği operasyonlarla ilgili detaylı bilgilere ulaştı.... Eskişehir'de dolandırıcıların kiraladıkları bir tavuk çiftliğinde, çimento ve alçı katarak tonlarca sahte gübre üretmeye kalktıkları ortaya çıktı... İşte Jandarmanın büyük başarısının detayları... 

Çukurhisar'daki eski tavuk çiftliği... 
Eskişehir'de sahte gübre üretimi yapıldığı üzerine araştırma başlatan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, geçtiğimiz ay Tepebaşı'nda Çukurhisar Mahallesi'nde bir tavuk çiftliğinde sahte gübre üretildiğini tespit etti. 

Çiftlik değil, sahte gübre fabrikası çıktı!
Operasyon için düğmeye basılmasıyla tavuk çiftliğine baskın yapıldı. Tavuk çiftliği görünümü altında sahte gübre üretilen tesiste ekipler şoke edici bir manzara ile karşılaştı. 

İçine alçı, çimento, göl tuzu katmışlar
Dolandırıcıların, ruhsatsız şekilde ürettikleri gübrenin içine toz alçı, çimento ve göl tuzu da kattıkları tespit edildi. Bu şekilde üretilmiş ve başka markaların taklidi olan paketlere konulmuş tonlarca sahte gübre ele geçirildi. 

Sadece Eskişehir değil, diğer illere de!
Üretilen bu sahte gübrelerin Eskişehir'den çeşitli illere orjinal gübre torbaları içinde gönderildiği ve torba başına 120-130 liraya satıldıkları belirtildi. 

Tonlarca sahte gübre ve malzeme!
Tavuk çiftliğinde yapılan aramada toplam 19 ton ambalajlanmış sahte gübre ele geçirildi. Ayrıca sahte gübrelerin içine katılacak 27 ton göl tuzu, 3 ton toz alçı, 30 ton atık malzeme, 20 kilo toz boya, 23 kilo çimento ele geçirildi. Tesiste 7 adet beton mikseri ve Dolandırıcılar malzemeleri beton mikserinde karıştırıp çuvallara koyuyordu. 

Afganistanlı kaçak işçilerle üretmiş
Sahte gübre üretilen tesisi işleten kişinin ayrıca kaçak işçi çalıştırdığı ve sahte gübreleri 5 Afganistan uyruklu kaçak işçiyi çalıştırarak ürettiği belirlendi. Tesisi işleten kişi ve 5 kaçak işçi hakkında yasal işlem başlatıldı, ele geçirilen sahte gübrelere ve malzemelere de el konuldu. Söz konusu tavuk çiftliğinin de mühürlendiği belirtildi. 

Çiftçiler gübrelerinizi kontrol edin!
Eskişehir Jandarma Komutanlığı'nın büyük bir başarıyla yakaladığı dolandırıcıların satmış olabileceği sahte gübrelerin halen piyasada olabileceği belirtiliyor. Yetkililer, çiftçileri aldıkları gübreleri kontrol etmeleri konusunda uyarıyor. 

ESKİSEHİRHABER.COM GÜNDEME TAŞIMIŞTI
EskisehirHaber.com, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün sahte gübreler konusundaki uyarı açıklamasını dün "Eskişehir'de sahte gübre alarmı" başlıklı haberiyle gündeme taşımıştı... 

Eskişehir'de sahte gübre alarmı! Jandarmadan suçüstü baskın...