Eskişehir'de gerçekleşen inanılmaz olayda, 4 Kasım'da  haber elemanı vasıtasıyla yapılan ihbarda M.S. isimli şahsın elinde bulunan Kaliforniyum maddesi için alıcı aradığı ihbarı Jandarma ekiplerine ulaştı.

KOM Şube Müdürlüğü ekiplerince 10 Kasım 2020 günü saat 01.00 sıralarında Sivrihisar İlçesi Böğürtlen Mahallesi’nde bulunan dinlenme tesislerinde yapılan kontrolde şahsın kendisini askeri personel olarak tanıttığı fakat herhangi bir kimlik ibraz edemediği tespit edildi.

Şüpheli üzerinde bulunan bir adet tabancayı ve bir kutuyu teslim etti, kutu içerisinde bulunan yaklaşık 133,13 gr. ağırlığındaki açık kahverengi maddenin Kaliforniyum maddesi olduğu belirlendi. 

Gram fiyatı 4 milyon lira olan radyoaktif madde! 133 gramdan fazla ele geçirildi

Madde ile ilgili yapılan araştırmada Kaliforniyum maddesinin radyoaktif bir madde olduğu ve gram fiyatının yaklaşık 4 milyon TL olduğu tespit edildi. Ele geçirilen 133 gramdan fazla maddenin piyasa değerinin 500 milyon liradan fazla olduğu ifade ediliyor. 

Maddenin incelenmesi için Atom Enerjisi Kurumuna gönderileceği belirtildi. 

Olayla ilgisi bulunan şahıs hakkında Türk Ceza Kanununun 174/1 maddesine Muhalefet suçundan adli tahkikat başlatıldı. 

Kaliforniyum nedir? 

Kaliforniyum, sembolü Cf ve atom numarası 98 olan radyoaktif metalik bir kimyasal elementtir. İlk kez Şubat 1950'de Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'deki laboratuvarda küriyumun alfa parçacıkları ile bombardıman edilmesiyle üretildi. Aktinit serisinin dokuzuncu üyesi ve sentezlenen altıncı uranyum ötesi elementtir.