29 yıl önce katledilen Uğur Mumcu için bombalı suikasta uğradığı “06 YR 245” plakalı aracının bulunduğu Uğur Mumcu Parkı’nda anma töreni düzenlendi. Anma töreninde konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Uğur Mumcu’nun katillerinin aradan geçen 29 yıla rağmen bulanamadığına dikkat çekti. “Bu dosyaların hesabı birileri rahat etsin, daha çok para kazansın diye sorulmuyor. Dünyanın oluşturduğu çarpık sistem ne yazık ki Türkiye’de de sürdürülüyor. Tüm bunlara rağmen umudumuzu, gelecekteki güzel günlere olan inancımızı yitirmeden, mücadele etmeye devam etmeliyiz. Gün olur bunların hesabı sorulur” diyen Başkan Kurt, Uğur Mumcu cinayeti aydınlatılıncaya kadar Mumcu’nun aracını ibret anıtı olarak parkta sergilemeye devam edeceklerinin altını çizdi. 

Anma törenine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel ve CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar’ın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Anma töreninde, törene katılanlar Uğur Mumcu’nun saldırıya uğradığı “06 YR 245” plakalı aracının sergilendiği kaideye kırmızı karanfil bırakarak, barış güvercini uçurdu. 

“29 YILDIR KATİLLERİ NE ZAMAN BULACAĞIZ DİYE SORUYORUZ”
Törende konuşan Odupazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Uğur Mumcu suikastının üzerinden 29 yıl geçtiğine dikkat çekti. “Bugün 24 Ocak 2022. 1993’ ün 24 Ocağından bugüne kadar geçen 29 yılda her 24 Ocak’ta Uğur Mumcu’yu anıyoruz. Uğur Mumcu’nun katillerini lanetliyoruz. 29 yıldır Uğur Mumcu’nun katillerini bulamayan devlete ‘Katilleri ne zaman bulacağız’, ‘Ne zaman bu konunun üzerine gideceğiz’ ya da ‘Bu konuda hiçbir işlem yapılmayacaksa dosyayı neden kapatıyorsunuz’ diye soruyoruz” diyen Başkan Kurt, Türkiye’de insanların sömürülmesinin, yoksullaşmasının ve her gün zor şartlar altında yaşamasının sebebinin bu dosyaların açılmaması olduğunu kaydetti. Faili meçhul onlarca cinayetin hesabı sorulmadığı sürece asgari ücretlinin yine açlık sınırının altında, memurun ise 
yoksulluk sınırının altında yaşayacağını söyleyen Başkan Kurt, bu dosyaların hesabının birileri rahat etsin daha çok para kazansın diye sorulmadığını dile getirdi. 

“GÜZEL GÜNLERE OLAN İNANCIMIZI YİTİRMEDEN MÜCADELE ETMEYE DEVAM ETMELİYİZ”
Dünyanın oluşturduğu çarpık sistemin Türkiye’de de sürdürüldüğünü vurgulayan Başkan Kurt, “Tüm bunlara rağmen umudumuzu, gelecekteki güzel günlere olan inancımızı yitirmeden, mücadele etmeye devam etmeliyiz. Gün olur bunların hesabı sorulur. Gün olur bunların nedeni, niçini ortaya çıkarılır ve Türkiye o aydınlık günlere kavuşur. Bu günlerin yakın olduğuna inanıyorum. Bu günlerin çok yakında tekrar Türkiye’nin aydınlık geleceğini aydınlatacağına inanıyorum. Bu inancımızı hiçbir zaman yitirmeyelim. Burada insanlar eksi 10 derecede bile hala direniyorsa, bu umut tükenmez. O tükenmeyen umut bizleri aydınlık günlere kavuşturacak. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti oluncaya kadar mücadelemizi sürdürmek zorundayız. Hukuk her şeyin başıdır. Hukuku yok ettiğiniz sürece bu hesaplar sorulamaz. Ben bu inançla, Uğur Mumcu’yu ilk günkü gibi saygıyla, sevgiyle anıyorum. Gençlerimizin bu hesapları göreceği günlerin yakın olduğuna inanıyorum. Anısı önünde tekrar saygıyla eğilirken, Ocak ayında kaybettiğimiz bütün aydınlarımızı anıyorum. Devlet, gazetecisini, emniyet müdürünü, kuvvet komutanlarını koruyamazsa, devlet olmaktan çıkar. Umarım o günleri tekrar birlikte oluştururuz ve Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza kadar yaşatmak bizim boynumuzun borcu olur” dedi.  

“ARADAN 29 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN YAZDIKLARI HALA GÜNDEMDE”
Anma töreninde konuşan bir diğer isim de CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel oldu. Uğur Mumcu’nun katillerinin 29 yıl geçmesine rağmen yakalanamadığına dikkat çeken Taşel, “Tıpkı 
Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Turan Dursun gibi faili meçhul bir cinayete kurban gitti” dedi. Uğur Mumcu’nun çok iyi bir demokrat olduğunun altını çizen Taşel, “Demokrasiyi içselleştirmiş, düşünceyi ifade etmenin önündeki engelleri kaldırmak için çok uğraşan, araştırmacı bir gazeteci idi. Yaptığı araştırmalar aslında Türkiye’nin ne yazık ki bir gizli dönemini ortaya çıkarmakta çok faydalı oldu. Aradan 29 yıl geçmesine rağmen yazdıkları hala 
gündemdedir” diye konuştu. Taşel konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Derin bir yoksulluğun içine yuvarlanan Türkiye Cumhuriyeti’nin değerli vatandaşları, her gün açlıkla, yoksullukla, işsizlikle mücadele ediyor. Demokrasi her geçen gün otoriter bir rejime dönüşüyor ve korkarım ki bundan sonraki adımı totaliterleşmeyle daha sıkıntılı bir hale gelecek. Bildiğiniz gibi sanatçılarımızdan tutun gazetecilerimize kadar ciddi bir baskı yapılmaktadır. Hiç kimse düşüncesini ifade etmesin, gerçekleri söylemesin diye yoğun bir baskı var.” Katledilen tüm aydın ve gazetecileri anan Taşel, “Türkiye artık bu tür karanlık cinayetlere son vermeli” dedi.    

Odunpazarı Belediye Tiyatrosu Oyuncuları Hüseyin Demir ve İpek Uzkalan Uğur Mumcu’nun ‘Sesleniş” adlı şiirini okudu. Ardından da anma törenine katılanlar, Uğur Mumcu’nun suikasta uğradığı aracının bulunduğu kaideye kırmızı karanfil bırakarak, barış güvercinleri uçurdu.