Eskişehir İnternet Gazetecileri Cemiyeti, 2 Eylül Eskişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 98'inci yıldönümü mesajı...

"Milli mücadele tarihimizde Eskişehir ve halkının ayrı bir yeri vardır. İtilaf güçleri ve onların emrindeki İstanbul Hükümetleri, Eskişehir üzerinden Anadolu’nun diğer yerleşim yerlerine ulaşarak buralarda ulusal hareket aleyhinde isyanlar çıkartmak peşindeydiler. Kurtuluş Savaşının en kanlı vuruşmaları Eskişehir ve çevresindeki topraklar üzerinde gerçekleşmiştir.

Türk Milleti, Eskişehir'den tüm yurda dek uzanan verdiği bu şanlı mücadele ile makus talihini yenmiş, böylece 9 Eylül 1922 tarihinde düşman İzmir’den denize dökülmüş,  Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Sevr’i tarihin çöplüğüne atarak Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmuştur.

Eskişehir halkı Yunan işgalinin ağır faciasını yürekleri parçalanarak yaşadı. Eskişehirliler vatanın kurtuluşu için hiçbir fedakârlıktan çekinmedikleri gibi maddi-manevi bütün olanaklarını da seferber etmişlerdir.

Milli Mücadele halkın savaşıdır. Savaştan öte bir nefsi müdafaadır. 1919’dan 1922’ye kadar süren bu mücadelede büyük bedeller ödenmiştir. Bu bedelin karşılığı ise özgür bir vatan ve bu vatan üzerinde yaşamayı hak etmiş alnı açık, başı dik onurlu bir millettir.

Esareti kabul etmeyen Türk Milleti, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde "Ya istiklal ya ölüm" diyerek yola çıktı. Türk milleti, unutulması mümkün olmayan onurlu ve haklı bir mücadele vererek ulusal Kurtuluş Savaşı'nı kazanmış ve tarihte hak ettiği yeri almıştır.

Kurtuluş Savaşı'nda şerefli bir mücadele veren Eskişehir halkı 2 Eylül 1922'de şanlı bir destan yazmıştır. Eskişehir İnternet Gazetecileri Cemiyeti olarak, bu şanlı destanı yazan bu memleketin bir parçası olarak şehitlerimizi rahmetle anıyor, Eskişehir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 98’nci yıl dönümünü kutlamaktan büyük onur ve mutluluk duyuyoruz."

Eskişehir İnternet Gazetecileri Cemiyeti Yönetim Kurulu ve Üyeleri adına
ESİGC Başkanı İbrahim Gültekin