Eskişehir İnternet Gazetecileri Cemiyeti (ESİGC)'nin yayınladığı mesaj şu şekilde;

                                 

KAMUOYUNA DUYURULUR

4 Haziran Cuma günü Eskişehir Tepebaşı Belediyesinin olağan basına açık toplantısında ESİGC üyesi, EskisehirHaber.com muhabiri Ufuk Azbay belediye meclis üyesinin yakından fotoğrafını çektiği sırada fotoğraf çekiminin Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç tarafından engellenmesini ve çekilen fotoğrafların sildirilmesini basın özgürlüğü ihlali nedeniyle ESİGC olarak kınıyoruz.

Basına açık olarak yapılan bir toplantıda muhabir tarafından fotoğraf çekilmesi basın özgürlüğü gereğidir, haber edinme hakkı bağlamında yapılan bir davranıştır.

Bu bağlamda basın özgürlüğü ilkeleri çerçevesinde haber kaynağına özgürce ulaşması gereken muhabirin fotoğraf çekme eyleminde de özgürce hareket etmesi gerekir.

Bu noktada o özgürlüğü ihlal etmeye dönük, o özgürlüğü ortadan kaldırmaya dönük idare ya da herhangi bir kişi tarafından yapılan eylemin, fotoğraf çekmenin engellenmesi, çekilen fotoğrafın yok edilmesi gibi davranışların hepsi doğrudan basın özgürlüğü ihlalidir.

Her ne surette olursa olsun, gerekçesi her ne olursa olsun, bu davranışın basın özgürlüğü ihlali olarak kabul edilmesi ve basın kanunu hükümleri çerçevesinde gerekli yaptırımların uygulanması gerekir.

ESİGC

Eskişehir İnternet Gazetecileri Cemiyeti Başkanı

İBRAHİM GÜLTEKİN