Eskişehir Türk Ocağı’nın gelenekselleşmiş perşembe sohbetlerinde bu hafta İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrunnisa Alan ağırlandı. “Kültür ve Medeniyetimizde Timurlular” başlıklı konuşmasında Alan, seferleri ve zaferleri ile anılan Timur ve Timurluların kültür ve medeniyet dünyamıza neler kazandırdıkları üzerinde durdu:
“Emir Timur Güregen (1360-1405) yaklaşık 45 yıl içinde hiçbir Müslüman hükümdara nasip olmayan büyüklükte bir alanı idaresi altına almayı başarmış bir şahsiyettir. Hem bir geleneğin parçası olmuş hem de yeni başlangıçlar sağlamış bir şahsiyet olduğu halde onun bu özellikleri askeri seferlerinin yankılarının gölgesinde kalmıştır. Cengizî geleneği kıran ilk hükümdar olması dolayısıyla ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Büyük ordulara komuta eden, imar faaliyetlerinde bulunan, kendi zafernâmesini kaleme aldırtan, modern ifade ile “büyük işlere imza atan” Timur büyük şahsiyet olarak tarihimizde yerini almıştır. Bu büyük lider ile başlayan süreç ondan sonra da devam etmiş ve Timurlu hanedanı ile idarecileri bilim, sanat ve kültür hamisi olarak önemli eserlerin ortaya çıkmasını sağlamışlardır. Bizzat kendileri de edip, sanatkâr bilim adamı olarak faaliyet gösteren hanedan üyelerinin yanı sıra himayeleri altında çalışma imkânı bulan çok sayıda âlim ve sanatkâr yetişmiştir. Bunlar yazdıkları ve yaptıkları eserleriyle Timurlu hanedanı dışında Türk dünyasının neredeyse tamamında etkili olmuşlardır. 
Hami olarak Timur ve oğlu Şahruh, torunları Uluğ Bey, Mirza Baysungur, Mirza İbrahim, hanımlarından Bibi Hanım, gelini Gevherşad Ağa ilk akla gelen isimlerdir. Daha sonraki Timurlu hükümdarları benzeri politikalar takip etmişlerdi. Timurlu sarayı etrafında yetişen âlimler ve o bölgeden mutasavvıflar Osmanlı coğrafyasına gelmişler, Osmanlı coğrafyasından çeşitli âlimler kendilerini geliştirmek için Timurlu merkezlerine gitmişlerdi.”
Dinleyicilerden gelen soruların cevaplanmasının ardından Türk Ocağı Şube Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal tarafından Prof. Dr. Hayrunnisa Alan’a teşekkür beratı ve hediyeleri takdim edildi.