SMA Tip-1 hastası Zeynep bebek yoğun bakıma alındı

Eskişehir'in Beylikova ilçesinde yaşayan ve 2 aylıkken Spinal Müsküler Atrofi (SMA) Tip-1 teşhisi konulan Zeynep bebek yoğun bakıma alındı.

Minik Zeynep'in Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılması ve yoğun bakıma alınmasıyla ilgili baba Kerim Eksan, @zeynepeksan.sma Instagram hesabından açıklamalarda bulundu.
Baba Eksan, "Zeynebimiz bugün rahatsızlandı. Mamasını yerken soluk borusuna kaçtı. Yaklaşık 1 dakika boyunca baygın kaldı. Hemen ambulansı çağırdık ve Zeynebimizi Tıp Fakültesine kaldırdık. Akciğerlerine mama kaçmasından dolayı soluğu kesilmiş. Hemen gerekli tedaviye başlamak için yoğun bakıma aldılar" dedi.

Konuşmasına, şuanda dua etmekten başka bir çaremiz yok diyerek devam eden Zeynep'in acılı babası Kerim Eksan, "SMA hastaları için gerekli ilaç Türkiye'ye gelmeden aileler bu acıları yaşayacak. SMA hastası olan ailelerin evleri hastane gibi oluyor ve sürekli hastaneye gidip geliyoruz. Biz son 3 - 4 aydır sürekli hastaneye gidip geliyoruz. Tek çaresi yurt dışındaki ilaç. Bu ilacı neden getirmiyorlar. Vatandaşa bu hastalıkla ilgili tedavi yapılıyor deniyor fakat bunu hastalıkla ilgili bilgisi olmayan kişilere söylüyorlar. Bu hastalıkla ilgili yapılması gereken tek şey tıp dünyasındaki en iyi ilaç olan Zolgensma isimli ilacın getirilmesi. Bu ilaç Türkiye'ye getirilmediği takdirde anneler, babalar sürekli bağış bulmaya çalışacaklar. Biz önümüzü göremiyoruz. İzinler konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Vatandaşlar ilaç firmasının CEO'suyla anlaşıyor, bu seferde ilacın Türkiye'ye gelmesine izin verilmiyor. Bizim yaşadığımız sıkıntıları bu işlerle sorumlu olan kişilerde yaşadıkları zaman mı ilacın Türkiye'ye gelmesine izin verilecek. Garibin çaldığı ıslık belli yerlere ulaşmıyor. Bu ses daha güçlü bir yerden çıkması gerekiyor" şeklinde konuştu.

YARDIM KAMPANYASI BAŞLATILMIŞTI

Zeynep Bebek'in tedavisinin sadece yurt dışında uygulanan ve tek dozu 2,4 milyon dolar olduğu belirtilen Zolgensma gen terapisine bağlı olduğunu öğrenen aile, geçtiğimiz günlerde birçok SMA hastası aile gibi yardım kampanyası başlatmıştı.

Ailenin Valilik onaylı yardım hesapları ve iletişim bilgileri şu şekilde:
TL Bağış Hesabı
TR54 0001 0090 1013 0818 5050 01
Alıcı: Havva Eksan
Açıklama: Zeynep
Dolar Bağış Hesabı
TR27 0001 0090 1013 0818 5050 02
Alıcı: Havva Eksan
Açıklama: Zeynep
Euro Bağış Hesabı
TR97 0001 0090 1013 0818 5050 03
Alıcı: Havva Eksan
Açıklama: Zeynep
İletişim: 0 537 514 43 43 Kerim Eksan (BABASI)