HASANBEY SAKİNLERİ KARARIN TAMAMEN İPTALİNİ İSTİYOR

Eskişehir’de Hasanbey Çiftliği bölgesinde yaşayan yurttaşlar, mahalle muhtarlığı önünde bir araya geldi. Muhtar Said Kandemir, Organize Sanayi Bölgesi’nin köylerinin en büyük arazisini istimlak ettiğini söyledi. Muhtar Kandemir, şöyle konuştu:

“Öncelikle biz burada tarımla, hayvancılıkla uğraşıyoruz. Burada sebze ekiyoruz, domates ekiyoruz, yani aklınıza gelebilecek ne varsa ekiyoruz. Burası birinci sınıf tarım arazisi. Biz şunu dile getirmek istiyoruz. Madem böyle güzel bir projeniz var, güzel bir yatırımınız var yani biz sanayiye de karşı değiliz. Sanayi de önemli, tarım da önemli bizim ülkemiz için. Geleceğimiz bunlar. Madem böyleyse, tarım arazisini böyle işgal etmektense şu Bozdağlar var. Götürseler, fabrikasını oraya yapsalar, burada da bizler de tarımımızla uğraşsak daha iyi olmaz mı?  Yetkililere buradan seslenmek istiyorum. 45 senedir biz burada bu işlerler uğraşıyoruz. Herkes kendi ailesinin geçimini buradan tarımla sağlıyor. Bir an evvel çözümünü dile getirsinler.

Geçtiğimiz sene ülkemizde büyük bir kuraklık sorunu vardı. Su sıkıntımız büyüktü. Köyümüzde 4-5 metreden su çıkıyor. Bunu yetkililer de herkes de biliyor. Bunu inceliyorlar. Yazık değil mi? Bu kadar tarım arazisi, buradan 7 dönüm civarında bir yer alıyorlar bizden. Burada kaç tane aile, kaç tane insan geçimini sağlıyor? Buna karşıyız. Madem tarım alanı ilan ediyorsunuz gelip de fabrikayı tarım arazisinin ortasında ne işi var?  Halk olarak hepimiz bu konuda mağduruz. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı. Biz bu kararın tamamen iptal edilmesini istiyoruz. Toplam olarak 55 hane, bu bölgede 22 hane oturuyor. Aslında köyümüz de bitiyor. Geriye ne kalıyor ki? Tarlamız kalmıyor, etrafımız hapishane gibi oldu. Bu tarafa devlet demiryolları lojistik yapıldı. Bir tarafta askeriye hava alanı, kalan araziyi de bu fabrika alıyor. Ondan sonra biz ortada kalıyoruz. Artı biz nereye gideceğiz? Bir bedel biçiyorlar, o parayla orayı yıkmaya paran yetmez. Bu bilirkişi nasıl bir bilirkişi ise geliyor burada değer biçiyor. Bir eve 100 bin lira, 120 bin lira değer biçiyor.  Bir tuğla, bir kereste bu hayat şartlarında kaç para olmuş? Buna nasıl karar veriyorlarsa bunu da yetkililere duyurmak istiyorum.”

"6 ÇOCUKLA NEREYE GİDECEĞİM?"

Köylü Nizamettin Kandemir ise köyde bir tane evi olduğunu, istimlak edildiğini, verilen değerin ise 107 bin lira olduğunu aktardı. Altı çocuk sahibi olduğunu belirten Kandemir, "Ben nereye gideceğim? Bu 6 çocukla ben kiraya gitsem kimse bana kiraya vermez.  Ben nereye gideceğim şu 6 çocukla. Vallahi billahi 6 çocuğu o evin içerisine koyar, yakarım. Bir tane evim var, ben 50 yaşındayım.  Bir tane tek evim var, onu da elimden alıyor. Nereye gideceğim ben? Bana bir çare söylesinler, böyle bir saçmalık mı olur? Ben kiraya gitsem kimse bana kira vermiyor” dedi.

“VERİMLİ TARIM ARAZİLERİNİ ÖLDÜRÜYORLAR”

Diğer bir köylü Ender Alyeşil ise şunları söyledi:

"Burada sebze üretimi bunun yanı sıra tahıl üretimi yapıyoruz. Yaptığımız ürünler domates, biber, kavun, karpuz. Kışlık ürünlerde üretiyoruz aynı zamanda. Karnabahar, lahana, ıspanak. Yani birçok çeşit ürün burada yetişiyor. Yetiştirdiğimiz ürünleri başlıca Eskişehir pazarları olmak üzere İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlere göndermekteyiz. Şu an da ülkede tarım da büyük bir açık var. Mısır üretiminde Türkiye’nin ihtiyacı sekiz buçuk milyon ton. Ve Türkiye’nin ürettiği mısır 6,5 milyon ton. Biz Hasanbey arazisinde 2 bin 50 kilo ortalamaya ulaştık. Türkiye genelinde ise ortalama bin 100 kilo. Yani iki katı hemen hemen. Böyle verimli tarım arazilerini git gide öldürüyorlar. Öldürdükçe de bizim ihtiyacımız artıyor.  Dolar girdisi yerine dolar çıktısı yapıyoruz.  Biz üretime kesinlikle karşı değiliz, sanayileşme olsun yine ama böyle verimli tarım arazilerinde değil."

"MAHVETTİLER"

Köylü Fırat Kandemir ise, burasının yatırılacak bir yatırım olmadığını aktararak, “Zaten lojistik kuruldu. Burada yaklaşık 300- 400 dönümlük arazi gitti. Mahvettiler. Şu lojistiğin şurada hiç kimseye bir faydası yok. Pazartesi günü gelin, buraya ne bir tır girer doğru dürüst ne bir dışardan yük treni gelir. Başlı başına saçma bir yatırım. Ben ne desem bilmiyorum. Gerçekten çok doluyum. Devletime karşı gerçekten çok doluyum.  Bu insanlar mağdur. Tarım arazilerini öldürmek büyük bir saçmalık zaten. Kelimelerimi yutuyorum. Çok şey söylemek istiyorum ama söyleyemiyorum açıkçası" dedi.

"YAZIKTIR, GÜNAHTIR"

Saadet Partisi Tepebaşı İlçe Başkanı Muhammed Ali Köse, "Arazi, ağaç, ev için ödeneceği söylenen bedeller çok komik rakamlar. Biraz daha kenar bir semtten, misalen Aşağı Söğütönü civarından bir dönüm arazi almak için ödeyeceğiniz paranın onda biri bile etmeyecek bedellerden söz ediliyor. Yazıktır, günahtır. Hasan Bey Mahallesi sakinlerinin nasırlı avuçlarına bir miktar para sıkıştırıp ellerinde ne varsa almaya çalışmak adil değildir" diye konuştu.