İstikbal Gazetesinin haberine göre; Eskişehir'in Odunpazarı İlçesine bağlı Yeni Sofça Mahallesinde yer alan tarihi alandaki mezarların kaçak kazılarak define arandığı ileri sürüldü.

Bölgede ikamet eden vatandaşlar, kazı yapanlardan dert yanarak "Birinci derecede sit alanı ilan edilen mahallemiz sınırlarındaki bölgede bulunan eski mezarları bile kazdılar. Gerekli denetim olmayınca önüne gelen rahatlıkla gelip, gece izinsiz kazı yaparak define arıyor. Onların yüzünden tarih eserlere büyük zarar verildi. Yaşadığımız bu sorunu defalarca ilgili makamlara bildirmemize rağmen kaçak kazı yapanların önüne bir türlü geçilemedi" diye konuştular.

Bölge halkından gelen talep üzerine harekete geçen Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Sadık Yurtman, Barış Adıgüzel, Filiz Fatma Özkoç ile Serap Yücel, tarihi mezarların kaçak kazı yapanlar tarafından büyük zarara uğratıldığına tepki gösterdi.

Dernek Başkanı Yurtman, yaşanan sorunu dernek olarak ilgili makamlara bildireceklerini söyledi. Yurtman, ayrıca Yeni Sofça Mahallesinde meydana gelen çevre kirliliğinin de önüne geçilmesi için mücadele edeceklerini de sözlerine ekledi.