ESKİŞEHİR HABER - Odunpazarı Belediyesi, Hamamyolu projesinin devamı olan Hicri Sezen Meydanı çevre düzenlemesi projesi için yarın bir ihale gerçekleştirecek. İhalenin şartnamesinde, koruma altındaki bölgedeki tarihi alandaki ağaçların korunması için özel maddeler yer alması da dikkat çekti. Hamamyolu projesinde bazı ağaçların kesilmesi nedeniyle tartışmalar yaşanmış, belediyeye yönelik eleştiriler gelmişti. Belediyenin, Hicri Sezen Meydanı projesinde ise ihale şartnamesinde ağaçların korunması ve zarar görmemesi için özel maddeler yer aldığı görüldü. 

HİÇBİR BİTKİ KESİLMEYECEK, SÖKÜLMEYECEK 

İhale şartnamesinde, Hicri Sezen Parkı'ndaki ağaçlarla ilgili şu ifadelere yer verildi: "Mevcut bitkilerin korunması hususunda, genel plan, proje, şartname metraj ve keşiflerde belirtilmiş olmasa da yüklenici, idarenin yazılı talimatı olmaksızın hiçbir bitkiyi kesmeyecek ya da söküp alandan uzaklaştırmayacaktır. Yüklenici sözleşme süresi boyunca alan içindeki tüm bitkileri kasıtlı ya da kasıtsız her türlü müdahaleye karşı korumak, makine ve araçlara, kök bölgesi sıkışmaları ve yangın için gerekli ve yeterli önlemlerin alınması ve verilen zararların tanziminden sorumlu olacaktır."

DAL KESİLMEYECEK, KÖKLER AÇIKTA KALMAYACAK 

"Yüklenici, idarenin önceden izin ya da onay almaksızın mevcut ve yetişmekte olan ağaçlardan dal kesmeyecek, budanmayacak ya da köklerde zedelenmeye yol açabilecek bir işlem yapmayacaktır. Yüklenici, mevcut bitkilerin kök bölgelerinin açıkta kalacağı bir işlem yapmayacaktır."

AĞAÇLARIN ÇEVRESİNDE ÇÖP, MOLOZ OLMAYACAK 

"Yüklenici, mevcut ağaç, çalı ve çitlerin 1,5 metreye kadar çevresine hiçbir toprak, moloz, çöp ya da inşaat malzemesi yığmayacaktır. Çalı ve çitlerin 1,5 metreye kadar çevresinde ve ağaçların taç izdüşümü içinde ateş yakılmaması gerekli önlemleri alacaktır. Zorunlu hallerde kök bölgesinin zarar görmemesi için koruyucu ahşap kaplama yapılarak önlem alınacaktır." 

1,5 METREYE KADAR ELLE KAZILABİLECEK 

"Mevcut bitkilerin 1,5 metreye kadar çevresinde yapılacak kazı çalışmaları elle ve bitki köklerine zarar vermeden yapılacaktır."

DALINA BİLE ZARAR GELİRSE... 

"Mevcut bitkilerin kök, gövde, dal gibi herhangi bir yerine zarar verilmesi durumunda ve mevcut bitkilerin kurumasına neden olması durumunda idare tarafından belediyemizin gelir tarifesi üzerinden yükleniciye ceza tanzimi yapılacaktır. Yüklenici, imalat süresi boyunca mevcut bitkilerin bakım işlemlerinden sorumludur."

PROJE GÖRSELLERİ YAYIMLANMIŞTI

Odunpazarı Belediyesi daha önce Hicri Sezen Meydanı'nda uygulanacağı belirtilen proje ile ilgili ihaleyi de yapmış, projeyi Hamamyolu projesini yapan firma hazırlamış ve proje görselleri de internette yayınlanmıştı.