Bölgeye giden vatandaşlar sokağa giremeyince şoke oldu. Karşılaştıkları “özel mülktür tapulu arazidir girilmez” yazısı ile yolunu değiştirmek zorunda kalan vatandaş bu duruma tepki gösterdi.

PEKİ OLAYIN ASLI NE?

Huzur Mahallesi’nde bulunan Erden sokak ve Ali Rıza Efendi Caddesi kesişenine isabet eden arsa için hak sahipleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne 2019 yılında müracaat etti. Yol üzerinde kalan kısmı 83,42 metrekare olarak ölçülen arsa için gerekli bedel hesapları yapılarak 97 bin 184 Türk lirası toplam değeri belirlendi.

Bunun üzerine ilgili komisyon ise ;

“Kamulaştırmaya emsal kıymet takdirininin yapılması için 26.09.2019 tarih ve 815 sayı numaralı encümen kararı ile komisyonumuza havalesi yapılmış taşınmaza kıymet takdiri yapılmak üzerine; Huzur mahallesi Erden Sokak üzerinde bulunan 16205 ada 6 parselde kayıtlı 203,33 metrekare taşınmazın yola isabet eden 83,42 metrekarelik kısmı için mahalline ilgililer ile birlikte gelindi. Taşınmaz mal gezildi, görüldü, alakalılar dinlendi. Komisyonumuzca yukarıda belirtilen hususlar göz önünde bulundurularak yapılan değerlendirme sonucunda 97.184,30 TL (Doksan yedi bin yüz seksen dört türk lirası otuz kuruş) satın alma bedel takdirine karar verilmiştir” yazılarıyla kararını bildirdi.

Hak sahipleri ile gerekli görüşmelerin yapılarak uzlaşmaya varıldığı belirtilen olayda;

2942 sayılı kamulaştırılma kanununun 8’inci maddesi gereğince düzenlenen anlaşma tutanağı ve tescil belgesinde yer alan karar da şu şekilde;

“Yukarıda tüm hukuki ve fiili vasıfları yazılı taşınmaz/taşınmazların, bağımsız bölüm/bölümlerin kamulaştırma tarihindeki nitelikleri dikkate alınarak 30/09/2019 tarihinde kamulaştırmayı yapan idare ile yukarıda kimlik bilgileri bulunan Kader Çözen Küçükkör/Yadigar Çöken arasında uzlaşma görüşmeleri yapılmış ve yapılan anlaşma sonucu pazarlıkla ve anlaşarak satması/trampa edilmesi suretiyle yukarıda yazılı bedel/bedeller üzerinde taraflar arasında uzlaşmaya varılmıştır. 2942 sayılı kamulaştırma kanununun 8’inci maddesi gereğince kamulaştırma işleminin tapu sicili ve terkinini kabul ediyoruz”

Komisyon kararıyla 2019 yılında kabul edilen kamulaştırma işlemi belediyeye intikal ettiğinde ise gerçekleştirilmedi.

Odunpazarı Belediyesi’nin kamulaştırma kararına ilişkin hak sahiplerine yanıtı ise şu oldu;

“Huzur Mahallesi 16205 ada 6 parselde bulunan taşınmazın kamulaştırılması talep edilmektedir.
Söz konusu parseş 1/1000 ölçekli uygulama imar planında yol ve konut alanında kalmaktadır. Yolda kalan kısmın kamulaştırılması 2019 yılı yatırım programımızda bulunmamaktadır.”

Huzur Mahallesi’nde hem hak sahipleri hem de mahalle sakinleri tarafından yaşanan mağduriyet, bugün gerçekleşirilen Odunpazarı Belediyesi Mart ayı 1’inci olağan meclis toplantısında, AK Parti grup başkanı Murat Özcan tarafından meclise soruldu. Ancak meclise başkanlık eden Odunpazarı Belediye başkanı Kazım Kurt’un cevabı şaşırttı.

KAZIM KURT: BUNU ÖDEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

AK Parti Grup başkan vekili Murat Özcan Huzur Mahallesindeki İstimlak alanı ile ilgili konuyu gündeme getirdi. Özcan Başkan Kurt'a;

"600 metrekarelik alanın neden istimlak ödemesi neden yapılmadı" Diye sordu. Erdem Sokak'ta yolun kapatılması konusunu gündeme getiren Özcan imar planı dışında kalan bölümle ilgili bölge halkı imar planı değişikliği istediğini dile getirdi.

Odunpazarı Belediye Belediye Başkanı Kazım Kurt Murat Özcan'ın Huzur Mahallesi'deki İstimlak alanı ile ilgili gündem getirdiği konuya cevap olarak şunları kaydetti:

"O alanla ilgili 100 milyarlık tazminat söz konusu Odunpazarı Belediyesi olarak bunu ödememiz mümkün değil Burada uzlaşı yoluyla bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Bu sorun Erdem Sokak'taki gibi bu yol benim ben burayı kapatıyorum denilmesi ile çözülmez. Burada fiili bir durum söz konusu bu şekilde bir çözüm yasa dışı olur. Buradaki imar planı değişikliği ile ilgili gerekeni konuşuruz gerekeni yaparız" dedi.

ODUNPAZARI BELEDİYESİ HAK MI GASP EDİYOR?


Konu ile ilgili kararlar alınarak arsa bedeli bile belirlenmişken 2019 yılında kamulaştırılması gereken arazide her ne olduysa 2021 yılına kadar neden bir işlem yapılmadı? Meclis toplantısında bizzat Belediye Başkanı tarafından sarf edilen “Belediye olarak bunu ödememiz mümkün değil Burada uzlaşı yoluyla bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Bu sorun Erdem Sokak'taki gibi bu yol benim ben burayı kapatıyorum denilmesi ile çözülmez. Burada fiili bir durum söz konusu bu şekilde bir çözüm yasa dışı olur.” Sözleri,  Odunpazarı Belediyesi’nin yüklü miktarda gelirine ve gözle görülür şekilde ödenek akıttığı bir hizmeti olmamasına rağmen neden gerekli bedeli ödeyerek arsayı kamulaştırmak yerine hak sahiplerini ve hizmet vermek zorunda olduğu Huzur Mahallesi halkını 2 yıldır mağduriyete sürüklediği akıllarda soru işareti oldu.