İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu TBMM'de yaptığı konuşmada: "Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Cumhuriyet Halk Partisinin vermiş olduğu gübre fiyatlarının araştırılmasıyla ilgili Meclis araştırması önergesi üzerine İYİ Parti Grubum adına söz almış bulunuyorum. Yüce Meclisi saygıyla selamlarım.
Gübre, tarımdaki en önemli girdidir. Zirai verimde yüzde 50 kadar payı olup gübre çiftçilerin hiçbir zaman vazgeçemeyeceği bir üretim maddesidir. Kıraç tarımda -biraz önceki Sayın Vekil verdi ama ben Eskişehir ölçeğinde söylüyorum- bir dekar tarlada buğday ziraatının toplam masrafı 696 lira olup 300 kilo buğday aldığı takdirde eline geçecek para 690 liradır. Kaldı ki bu, normal şartlarda hesap edilen bir sonuçtur. Geçtiğimiz yıl kuru ziraatta biliyorsunuz bir kuraklık yaşandı ve çiftçi külliyen zarardadır.


Geçen yıllarda AK PARTİ hükûmeti gübre girdilerinin yüzde 13'ünü karşılarken, günümüzde 16 lirayla ancak yüzde 6'sını desteklemektedir. 2021 yılı itibarıyla çiftçinin girdileri bir yılda yüzde 30 artmışken taban fiyatlarına verilen artışlar nadiren yüzde 30 olmuştur, çok defa bu fiyatın altında kalmıştır. Yani enflasyonun dahi altında kalmıştır AK PARTİ'nin hesapladığı rakamlara göre.On sekiz yılda DAP gübre fiyatı 19 kez artmıştır. Eskişehir ve Türkiye çiftçisi günümüzde gübre bedelini peşin yatırıyor ve üç-dört gün sonra ürünü satın alıyor. Bu, Türkiye tarihinde görülmemiş bir şeydir, çiftçi zannedersiniz ki altın satın alıyor. Türkiye çiftçisi böylesi olayla hiç karşılaşmadı. Bu yıl çiftçi istese de pahalılık nedeniyle gübre kullanamayacaktır. Türk çiftçisinin kullandığı gübrede yüzde 65 ithal girdisi vardır. AK PARTİ iktidarda yirmi yılda maalesef bu kadar stratejik bir üründe tamamen yerli üretimi sağlayamamıştır, tıpkı aşıda olduğu gibi.


Çiftçinin borcu 200 milyar Türk lirası civarında, on dokuz yılda çiftçinin borcu 50 misli artmışken geliri sadece 6,6 misli artmıştır, çiftçi iflas etmiştir. Çiftçinin düştüğü bu kötü durum AK PARTİ hükûmetlerinin uyguladığı yanlış politikaların sonucudur. İşin kötü tarafı "Paramız var ki ithal ediyoruz." devri de sona ermiştir. Nüfusumuzun sadece yüzde 7'si köylerde yaşamaktadır, yaşayan nüfusun ortalama yaşı 50'dir, gençler artık köylerde durmamaktadır. Hükûmetin yıllardır uyguladığı politika sonucu Türk hükûmeti gıdayı baştan son ithal edecektir. Bahsettiğimiz konu aslında bir kısım nüfusun yokluğu, yoksulluğu değil; Türk milletinin toptan aç kalmaması meselesidir." İfadelerine yer verdi.