Kükrer Fermantasyon İşletme Müdürü Gökçe Kükrer, Eskişehir'den tüm dünyaya sirke ve sos üretimi yaptıkları fabrikalarının kapılarını EskisehirHaber.com'a açtı. Fabrikayı 2013 yılında aktif hale getirdiklerini belirten Kükrer, "Ama daha öncesinde ailemiz 100 yılı aşkın süredir sirke üretimine devam ediyor. Babam Yılmaz Kükrer, 2013 yılında tekrar sirke işine geri döndü. Babam üçüncü kuşak, ben de dördüncü kuşak olarak sirke ve sos üretimine devam ediyoruz" diye konuştu. 

Odunpazarı'nda iki meşe tahta fıçıdan tüm dünyaya 

Kükrer Fermantasyon'un tarihçesi hakkında bilgiler veren Gökçe Kükrer, "Babamın annesi Fatma Nine ilk olarak tahta fıçılarda sirke üretimine başlıyor. İlk olarak o zamanki mülki amirlere, eşe dosta veriyor. Daha sonra yayılmaya başlıyor. Talepler artıyor. Oğlu Kemal dedemiz de, sirke fabrikasına Odunpazarı'nda bir bodrum katında iki meşe fıçısıyla başlıyor. Bu meşe fıçılarında yaptıkları sirkeleri toprak testilerde satışına başlıyorlar. Daha sonra üretimi arttırıp şişeliyorlar. Talep arttıkça fabrikasyona geçiyorlar. Süreç ilerledikçe eski Otogar arkasındaki fabrikamız, daha sonra Kütahya yolundaki fabrikamızla devam ediyorlar ve iş yerelden tüm Türkiye'ye yayılıyor. Tabii, o dönemde sşrke üretimi az. Üzümden üretmek zahmetli bir iş. Zorlu bir süreç yaşanıyor" dedi. 

Günlük üretim 210 bin litreye çıktı 

Gökçe Kükrer ayrıca, "Şu anda Kükrek Fermantasyon'da kendi petlerimizi kendi üretiyoruz. Özel kalıplarımız var. Kapak kalıplarımız bile kendimize ait. İşin daha çok teknolojik kısmına uyan dördündü kuşak olduk. Teknolojiden faydalanıyoruz ve Türkiye'de var olan pazarımızı dünyaya açtık. A tipi marketlerdeyiz, ulusal zincirlerdeyiz, A tipi marketlerin de kendi marka üretimlerini yapıyoruz, yemekhaneler ve ulusal firmaların sirke ve sos tedariklerini biz yapıyoruz. 35 ilde yaygın bayii ağımız var. Üretimde günlük 150 bin litre sirke ve sos dolum hattına sahibiz. Bulunduğumuz bu koronavirüsü ile mücadele ettiğimiz günlerde artan sirke talebi nedeniyle de günlük kapasitemizi arttırdık, şu anda günlük 210 bin litre günlük sirke üretimi yapmaktayız. Bu süreçte de elimizden geleni yapıyoruz. 

Kaliteden taviz yok

Gökçe Kükrer, "İhracatımızı da yapıyoruz. Avrupa ülkelerinin hemen hemen hepsinde, gerek tarihi Odunpazarı markamız, gerek bu markanın pritave label'ları ile... Avrupa'da çok ses getirmiş markaların dolumu da bu tesisten çıkıyor. Romanya, Bulgaristan ve Balkanlar'da bayii ağlarımız var. Bir artımız da şu. ABD'ye ihracat yapıyoruz, dört ayrı kanalımız var. Buraya da private label ürünlerimizi gönderiyoruz. Özel sirkelerimiz var. Örneğin balzamik sirke, elma sirkesi, incir sirkesi, nar sirkesi, ahududu sirkesi, alıç sirkesi gibi ürünleri de onlara gönderiyoruz. Geldiğimiz noktada, ulusaldan dünyaya bu işin yapılabileceğine inandık, kendimize de güvendik. Kıtalararasında yayıldık ve elimizden geleni de fazlasıyla yapmak istiyoruz. Önceliğimiz şu. Üzüm sirkesini üzümden, elma sirkesini elmadan yaparak bu işi yapıyoruz. Yani, kaliteden taviz vermeden emek harcıyoruz. Piyasada merdiven altı firmaları var. Bu işi daha kolay yönden, 3 saatte sirke yapanlar var. Bunlara karşıyız. Bizim amacımız kalite. Uluslararası sertifikalarımızı aldık ve bize dünyaya açılmayı açtı. ABD'den organik üretim sertifikamızı da aldık. Bu sertifika ile de ABD'ye, Kanada'ya, Japonya'ya organik ürünler gönderebiliyoruz. Bunu başardık. Amacımız tüm dünyaya kaliteli sirkeler ulaştırmak. Memleketimize faydamız olur. İhracattan biz de devletimize bir katkı sağlarız, derdimiz bu. Dededen, atadan öğrendik bu mesleği. Bizim bir sloganımız var. Lezzeti doğadan, tarifi atadan... Atalarımızın tariflerini hiç bozmadan bugünlere geldik" dedi. 

Sirkenin faydaları nelerdir?

Sirkenin faydaları ve temizlikte kullanımı ile ilgili de Gökçe Kükrer, "Sirke son yıllarda yeniden itibar kazandı. Sirke sağlıklı bir üründür. Tansiyonu, şekeri, kolestrolü düzenler. Bunun haricinde sirke temizlikte kullanılır. 5 yıldır ürettiğimiz Tarihi Odunpazarı Beyar sirkemiz var. Bu sirke, bir deterjanın yaptığını, bir çamaşır makinesinde tabletlerin de yaptığını yapabilen bir ürün. Doğal üretilen bir ürünle, kimyasalı içine sokmadan temizliğin yapılabileceğini halkımıza anlattık" diye konuştu. 

Katkı maddesi ve kimyasal yok 

Sirke üretiminin aşamaları konusunda da bilgiler veren Gökçe Kükrer, "Üzüm sirkesinde, kuru üzümün şırasını çıkarırız. Üzümün şarabını yaparız, daha sonra fermantasyon makinelerimizde 3 hafta şarap ve sirke döner. Amacımız alkolü sıfıra indirmek, asitliği yükseltmektir. Özel makinelerimiz sirkeyi süzerler. Mikron filtrelerimiz var. Kalıntıları yok ederler, kesinlikle kimyasal kullanılmaz. Asitik dereceleri ayarlanır ve otomatik dolum makinalarımızdan üretimi yapılır. Tamamen hijyenik ve organik bir şekilde. Hiçbir katkı maddesi ve kimyasal kullanılmaz" dedi.