Eskişehirli şair ve yazar Haydar Ergülen, Varlık dergisinin Nisan 2020 sayısında yer alan "Dergi tefrikası 1" başlıklı son yazısında, AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof.Dr. Nabi Avcı ile 1970'lerde dostluklarının nasıl başladığını, Eskişehir'deki edebiyat hayatını, Eskişehir'de çıkardıkları "Deneme" dergisini de anlattı. Haydar Ergülen, yazısında Nabi Avcı'dan dinlediği şiirleri ve "Deneme" dergisinde kullandığı mahlasa da yer verdi. 

"O şiirleri Nabi'nin sesinden tanıdım ilk"
Haydar Ergülen'in yazısında, 1970'li yıllarda Eskişehir'de çıkarılan "Deneme" dergisinden bahsettiği bölüm şöyle: "1970 yılında,  Fransızca  öğretme­nim  Rukiye  Gül  Yönel'le  TDK söyleşisi için Eskişehir Maarif Ko­leji'ne gittik. Hikmet Dizdaroğlu, Emin  Özdemir ve Adnan  Binya­zar'ın katıldığı  bu  söyleşide, Ko­lej öğrencilerinden Nabi Avcı ve arkadaşlarıyla tanıştım.  Öztürkçe konusunda farklı  düşünüyorduk. Dünya görüşlerimiz de farklıydı. Bizi edebiyat, şiir sevgisi buluşturdu. Arkadaş olduk. Nabi Avcı, Ahmet Kot, Bekir Şahin, Gürcan Banger ve Eskişehir Belediyesi'nde sanıyorum o zamanlar  yazı  işleri müdürü olan Atasoy Müftüoğlu ile cumartesi günleri Yediler semtin­deki  Hamamyolu caddesinde  bir pasajda buluşuyor, çay içip sohbet ediyor, bazen birlikte sinemaya gidiyorduk.  Okuduğumuz   kitaplar, dergiler, izlediğimiz filmler, mem­leket halleri, sohbet konularımızdı. Yazmıştım, Cahit Zarifoğlu'nun şi­irlerini de Nabi'nin sesinden tanı­dım ilkin, çok güzel şiir okur, İşaret Çocukları'ndan (1967) "Aylak Göz" şiirini okurdu, sesi hala kulağımda. Kitabı da armağan etmişti bana."

"Deneme" dergisi nasıl başladı?
Ergülen'in yazısı şöyle devam ediyor: "Sonra bir dergi çıkarmaya karar verdiler. Fakat o sırada çoğumuz li­se öğrencisi olduğumuz ve 12 Mart 1971 askeri muhtırası verilmiş, ya­ni darbe yapılmış olduğu için, Ana­yasa bir kez daha rafa kaldırılmıştı. Deneme dergisi çıktı, hemen hepi­miz bir(kaç) takma isimle şiir, öy­kü, oyun, yazı yazıyorduk, çeviriler vardı, uzun, ince güzel bir dergiydi.  Öztürkçe  tutkusu Deneme'de kendini gösteriyordu."

"Muhafazakar ağırlıklı ama avangard"
"Muhafa­zakar ağırlıklı fakat avangard yön­semeleri de olan ilginç bir dergiydi. Deneme'de ben de Umur Erkan adıyla şiir, "Fahrünnisa", ve Erkan Güçlü adıyla öyküler yayımladım. O zamanlar öykücü olmak istedi­ğim için şiirden çok öykü yazıyor­dum. 3-4 öykü yayımlamış olmalı­yım. Sonra dergiyi çıkaran ekipten Nabi  Avcı  ve  Ahmet  Kot,  OD­TÜ'yü kazanıp Ankara'ya gittikle­ri için Deneme kapandı, yerine bir süre sonra Gelişme dergisi çıkmaya başladı Ankara'da..."