Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü ile Türkiye’deki OSB Başkanlarının katılımıyla, “Covid-19 Sonrası Sanayide ve OSB’lerde Yol Haritası Tasarımı” istişare toplantısı düzenlendi.  Online gerçekleşen toplantıya katılan Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli sanayicilerin taleplerini dile getirdi. 


KOBİ tanımı yenilenmeli


Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) tanımının yenilenmesi gerektiğini ifade eden Başkan Küpeli, “Hepimizin ortak sıkıntıları bunlar. Ülkemizdeki KOBİ tanımı yenilenmeli. 125 milyon TL ciro, 250 çalışan rakamı artık bizlere dar geliyor. Özellikle son dönemdeki kurdaki artıştan dolayı rakamların yükselmesi bunu elzem haline getirdi. Bizim bölgemizdeki sanayi kuruluşlarının yüzde 71’i küçük ölçekli, yüzde 23’ü ise orta ölçekli firmalardan oluşuyor. Bunların çoğu gerçekte KOBİ statüsünde gözükmüyor” dedi. 


Çin’in yerini dolduracak tek ülke biziz


Pandemi dolayısıyla Avrupa pazarında ekonomik kayba uğraması düşünülen Çin’in yerini doldurabilecek tek ülkenin Türkiye olacağını aktaran Başkan Küpeli, “Artık hiçbir şey pandemi sürecinden önceki gibi olmayacak. Çin’in Avrupa pazarında ekonomik kayba uğrayacağını düşünüyoruz. Bu kaybı dolduracak tek ülke Türkiye olacaktır. Ancak sanayicilerimizin belli noktalarda yardıma ihtiyacı var” şeklinde konuştu. Başkan Küpeli teknoloji transferi konusuna da değinerek TOBB öncülüğünde teknoloji transferinin önünün açılması gerektiğini vurguladı. 


Doğalgaz satışında zarara uğruyoruz


Başkan Küpeli toplantıda OSB’lerin doğalgaz satışı noktasında zarara uğradığını ifade ederek, “Eskişehir Sanayi Bölgesi olarak gaz ve elektrik dağıtımı yapan bir organize sanayi bölgesiyiz. Bizim dağıtacağımız gazın fiyatını BOTAŞ belirlemekte. Elektrik dağıtımı konusunda ise EPDK ile çalışmaktayız. BOTAŞ’ın bize verdiği kar rakamları altyapı ve sayaç okuma gibi bedellerimizi karşılamıyor. Organize Sanayi Bölgeleri olarak bu sorunumuzu hep birlikte ilgili kurumlara iletirsek sorunun çözüleceğini umuyorum” diye konuştu. 
Nadir Küpeli ayrıca TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na toplantıda mali destekler, kefalet destekleri, istihdam destekleri, kredi paketleri, işsizlik fonu, kıdem tazminatı, Covid-19’un iş kazası kapsamına alınmaması gibi sanayicileri yakından ilgilendiren konulara değinmesinden dolayı teşekkürlerini iletti.