AK Parti Eskişehir Yerel Yönetimler Başkanı Pınar Turhanoğlu Gücüyener açıklamalarda bulundu. 

2022 yılına girilmesine bir ay kala Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılında zam yok açıklamasına algı çalışması diyen Gücüyener, 2021 yılında suya yapılan %60’lık zammı hatırlattı.  
 
Bu sene içerisinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenilen yüzde 36’lık zammın da AK Partili meclis üyelerin girişimleriyle yüzde 20’yi geçmeyecek şekilde ve ancak 1 Ocak’ta yürürlüğe girebileceğini belirten Gücüyener, şu ifadeleri kullandı:
 
“Büyükşehir Belediye Başkanımız “2021’de zam yapmayacağız açıklaması” yaptı. 2022’ye bir ay kala... Ve 2021 bitmeden yürürlüğe girmesini istedikleri yüzde 36'lık zam AK Partili üyelerin girişimi ile azaltılmış ve 1 Ocak 2022’ye ertelenmesi sağlanmışken... 

Bu şimdi algı çalışması değil de nedir?

Hatırlatmak istiyoruz...  

ESKİ, 1 Ocak 2020’den itibaren geçerli olmak üzere içme ve kullanma suyuna yüzde 60 zam yapmıştı. Bu zam Kasım ayında yapıldığından insanlar 1 Ocak 2020 öncesi dolum noktalarında uzun kuyruklar oluşturmuştu ve yüzde 60’lık zam öncesi su kartlarını doldurmak istemişlerdi.

AK Parti olarak yüzde 60'lık zamma karşı çıkmıştık. Zira Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESKİ gelirleri giderlerini fazlası ile karşılayan hatta Büyükşehir’e ve zarar eden şirketlerine kefil olması talep edilen bir kuruluştu.

Anayasa'nın 127. maddesine göre; belediyeler, belediye halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuşlardır. Belediyeler hizmet sunarken, kâr, zarar hesabı ile işlem yaparak eylemlerde bulunamaz, demiştik. Zira ESKİ’nin kâr ettiği ortadaydı.

Yine 2021'de, 1 Ocak öncesi ESKİ suya zam yaptı.

Pandemi döneminde her partiden pek çok Büyükşehir Belediyesi temel ihtiyaç olan suya zam yapmayacağını açıklarken ESKİ zam yaptı. Zam yürürlüğe girmeden önce yine Eskişehir'deki su kartlarını doldurma kuyrukları oluştu. 

İki gün önce ise ESKİ Genel Kurulu'nda yine 1 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere fiyat artışı yapıldı.

Yüzde 36 oranında ve derhal ertesi gün yürürlüğe konacak bir zam talebi komisyona getirilmişken, AK Partili meclis üyelerinin enflasyon oranı olan yüzde 20’yi geçmeyecek şekilde ve ancak 1 Ocak’ta yürürlüğe girmek kaydı ile kendilerinin de bu kez olumlu oy vereceğini söylemesi üzerine komisyonda ve genel kurulda 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girecek yüzde 20 fiyat artışı oy birliği ile kabul edildi. 

Zamlı tarifeden önce su kartı doldurmak dahi Eskişehirlilere çok görülecek, zamlı tarife ertesi gün yürürlüğe konacaktı. 

Hemen ertesi gün yürürlüğe girmesi talep edilen fiyat artışı başlangıcının AK Partili komisyon üyelerinin talebi ile 1 Ocak 2022'ye alınmasına rağmen Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanımız "2021’de zam yapmayacağız" açıklaması yaptı. 2022’ye bir ay kala... Ve hemen yürürlüğe girmesi istenen zam AK Partili üyelerin ancak o halde oy birliği olur söylemi üzerine 1 Ocak 2022’ye ertelenmişken... 

Ülkemize karşı oynanan kur oyunlarının ve yapılan saldırının farkındayız. Tüm dünyayı etkileyen olumsuz koşullar ülkemizi de etkilemişken kullanma suyu üzerinden yapılan bu açıklamanın hiçbir izahı yok.


Şimdi bir kez daha soruyoruz... Bu şimdi algı çalışması değil de nedir?”