CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle bir yazılı açıklama yaptı. Recep Taşel: "Ulusal bağımsızlık mücadelemizin ve Kurtuluş Savaşımızın başlangıcının 102. yılında, Cumhuriyet Halk Partisi olarak 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’mızı kutluyor, bu büyük günün ülkemiz için aydınlık ve huzurlu günlerin müjdecisi olmasını diliyoruz. 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros mütarekesinden sonra Filistin cephesinden dönen Gazi Mustafa Kemal Paşa, daha önce Çanakkale’de yenilgiye uğrattığı, İstanbul Boğazı’nda itilaf güçlerinin donanmalarına ait savaş gemilerini görünce, büyük bir elem içinde “Anadolu’ya dönmenin çarelerini aramalı, geldikleri gibi giderler’’ diyerek büyük bir gizlilik içinde çalışmalarına ve görüşmelerine başladı.


Bu arada ülkenin içinde bulunduğu durum içler acısıydı. Yurdun her köşesi işgal edilmişti. İktidar sahipleri kişisel çıkarları uğruna işgalcilerle işbirliği içindeydi. Ülke harap olmuş, ordusu dağılmıştı. Halk; yoksul, bitkin, yılgın ve umutsuzdu. Neredeyse tüm ulusumuzun umudunu yitirdiği bir anda Samsun’a çıkan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümü göze alarak emperyalizme, sömürüye ve yerli işbirlikçilerine karşı, bağımsızlık ve ulusal kurtuluş savaşımızın Cumhuriyetimizin sönmeyecek meşalesini yakmıştır. Gazi Mustafa Kemal Paşa gerçekleştirdiği birçok görüşme sonrasında nihayet 9. Ordu müfettişi olarak atanmasını sağladı. Güvendiği silah arkadaşlarının da yanına alınmasını sağlayan paşa, Bandırma Vapuru ile Samsun’a hareket günü olarak 16 Mayıs tarihini belirledi.   Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Paşa 9. Ordu Müfettişi olarak Bandırma vapuru ile 19 Mayıs’ta Samsun’a ayak bastı.


Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşları büyük bir cesaretle nasıl Anadolu’yu kuşatan puslu havayı dağıtmışsa, yorgun ve yoksul halkı nasıl ayağa kaldırmışsa CHP, 19 Mayıs 1919 ruhu ve inancıyla içinde bulunduğumuz bu karanlığı da yok edecektir. CHP olarak Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 19 Mayısta başlattıkları büyük direnişten aldığımız güç ve ilhamla, partimizin köklerinin dayandığı büyük mücadelenin başladığı o kutlu günün 102. yıl dönümünde, Türkiye’de yaşanan her türlü haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı çıkıyoruz. Kuvayı Milliye geçmişimizden ve geleneğimizden aldığımız güçle, ülkemizin geleceğini aklın öncülüğü, bilim ve sanatın yol göstericiliğiyle yeniden inşa edeceğiz.  Bu mücadelemizde en büyük dayanağımız Atatürk’ün bu güzel günü armağan ettiği gençlerimizdir. Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür gençlerimiz başta olmak üzere tüm halkımızla birlikte ülkemizi çağdaş demokrasiler ve çağdaş uygarlıkların üstüne taşıyacağız. 19 Mayısın 102. yılında bize bu kararlılığı veren; egemenliğin halkta olduğu bu güzel yurdu kazandıran, “19 Mayıs benim doğum günümdür.” Diyen Ulu Önderimiz, Ebedi Genel Başkanımız Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’Ü doğum gününde, Samsuna ayak basıp Kurtuluş Savaşımızın fiili başlangıcını gerçekleştirdiği bugünde, Milli Mücadelemizin tüm kahramanları ile birlikte bir kez daha minnet, saygı ve rahmetle anıyoruz.     19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun!" Şeklinde açıklama yaptı.