Eskişehir’de geçtiğimiz ay yaşanan sel ve dolu felaketi sonrası sahada incelemelerde bulunan CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için Eskişehir Valiliği, İl Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası, Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi TARSİM ve Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü temaslarının ardından hazırladığı kanun teklifini, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu.
 Süllü, yetkililerle görüşmelerinden edindiği izlenimle mevzuat gereği, uygulanabilecek desteklerin çiftçinin yarasına merhem olamayacağını, çiftçilerin beklentilerini karşılayamayacağını ve mağduriyetlerini tam anlamı ile giderilemeyeceğini dile getirerek,  bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi. 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun’da değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinde Eskişehir’in  Mihalıççık, Sarıcakaya, Mihalgazi,, Odunpazarı ve Seyitgazi’de  zarar gören toplam 65 bin dekar  tarım alanının  Kanun kapsamına alınması gerekliliğinden yola çıkarak  gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
“Çiftçimiz, zor koşullar altında ayakta durmaya çalışırken doğal afetlerin yol açtığı zarar, çiftçimizi zor durumda bırakmıştır. Çiftçimizin maddi ve manevi zararı büyüktür. Sosyal devlet ilkesi gereğince vatandaşın, beklenmeyen zarar ve hasarlar karşısında desteklenerek yeniden üretim yapabilecek duruma getirilmesi gerekmektedir.”
 Süllü, Kanunun 2’inci Maddesi’nin yer alan “% 40” zararın,  “% 10” olarak değiştirilmesini, hasar tespit komisyonlarının raporlarının ardından ürünleri % 10 ve üzeri oranında zarar gören üreticilerin uğradıkları kayıpların devlet tarafından karşılanmasını,  sigorta kapsamı dışında olan sulama ve ekipmanlarının da kapsama alınmasını, Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında kayıtlı olmaları şartı aranmadan, hisseli ve ÇKS’si olmayan çiftçilerin tarım arazilerinin de sigorta kapsamından yararlanabilmesini teklif etti. Dr. Jale Nur Süllü, dolu yağışı ve sel baskını sonrası zarar gören üreticilerin, T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Tarım Kredi Kooperatifleri ile özel bankalardan aldıkları kredi borçlarının 2 yıl süreyle faizsiz ertelenmesi fıkrasının da 2. maddeye eklenmesini önerdi.