Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Sabri Çakır Enstitü kampüsünde düzenlenen lansman toplantısında tarımsal üretime kazandırılan yerli ve milli yeni çeşitleri tanıttı.

Enstitü müdürü Dr. Sabri Çakır yaptığı açıklamada; 1925 yılında Atatürk’ün talimatıyla kurulan ve Türkiye’nin ilk tarımsal araştırma enstitüsü olma özelliğine sahip geçit kuşağı tarımsal araştırma enstitüsü nün 1925 yılında başladığı ıslah (ıslah-ı buzr) ve 1929 yılında faaliyete geçen kuru tarım çalışmaları ile günümüze kadar çalışmalarını aralıksız yürütmeye devam ettirdiğini belirtti.

Tarımsal araştırma faaliyetleri ile ıslah ettiği bitki çeşitlerine 2019 yılında 1 arpa, 1 aspir ve 1 Macar fiğ çeşidi 2020 yılında 3 buğday, 1 arpa, 1 nohut, 1 barbunya, 1 kuru fasulye, 1 piyazlık kuru fasulye çeşidi ıslah ederek tescilli çeşit sayısını 171’e çıkardığını da sözlerine ekledi.

Enstitüde yapılan araştırma çalışmalarının sadece bitkisel faaliyetlerle sınırlı olmadığını hayvancılık araştırma faaliyetleri kapsamında Türkiye'nin ilk etçi damızlık tavuk ırkının Anadolu-T adıyla 2019 yılında tescil ettirildiğini, böylece ülkemizin dışa bağımlılığını azaltacak, ilk yerli ve milli etçi damızlık tavuk ırkının geliştirildiğini belirterek sözlerine devam eden ÇAKIR, tescil ettirilen yeni çeşitlerin tarımsal üretim içinde yer alması için eğitim faaliyetleri yanında demonstrasyon, tarla günü, çiftçi inceleme gezileri gibi tarımsal yayım faaliyetleri yürütüldüğü de sözlerine ekledi.

2019 ve 2020 yılında Geçit kuşağı tarımsal araştıma enstitüsü tarafından tescil ettirilerek üretime kazandırılan yeni çeşitlerin özellikleri;

Atmaca: Barbunya çeşidi yarı sarılıcı olup ortalama verim 185-338 kg/da arasındadır.

Canıpek: Yarı sarılıcı, dermason tipli 177-238 kg/da verim alınabilen kuru fasulye çeşidi.

Bahçıvan: Piyazlık, yarı sarılıcı formda olup ortalama verim 90-170 kg/da arasındadır.

Nihatbey: koçbaşı tane şekline sahip makinalı tarıma uygun biçerdöver ile hasat edilebilen nohut çeşididir.

Sabribey: Yüksek verimli olup sahil bölgesi hariç ülkemizin her yöresinde yetişebilen arpa çeşidi.

Yüksel: İki sıralı yatmaya dayanıklı, kışlık arpa çeşidi.

Levent: Camsı daneye sahip, makarnalık kalitesi iyi, hastalıklara dayanıklı makarnalık buğday çeşididir.

Beyhan: Kırmızı daneli, bisküvilik kullanıma uygun ekmeklik buğday çeşididir.

Aksungur: Yatmaya, san pas ve toprak kaynaklı buğday mozaik virüsüne dayanıklı, yüksek kaliteli, beyaz daneli ekmeklik buğday çeşidi.

Yekta: Sarı çiçekli, birim alan yağ verimi yüksek, yağ oranı %35-37 olan aspir çeşidi.

Akçalar: Yüksek verimli, güzlük, tek yıllık baklagil yem bitkisi çeşidi.

ANADOLU-T: Türkiye’nin ilk etçi damızlık tavuk ırkı.

Yerli ve milli ırk olan tavuğumuz yemden yararlanma oranı, canlı ağırlık ve karkas randımanı olarak piyasada satılan diğer etçi tavuklara çok yakın değerlere sahiptir. Anadolu-T, 42'nci günde 2 kilo 800 grama ulaşarak kesim ağırlığına gelmektedir. Anadolu-T, Türkiye'nin bu alanda dışa bağımlılığını azaltacak, canlı hayvan trafiği herhangi bir nedenden durdurulduğunda ya da kısıtlandığında ülkemizin yerli ve milli ırk tavuğu olarak bu açığı kapatacaktır.2021 yılında Anadolu-T'nin üretimine başlayarak Türkiye'nin beyaz et sektöründeki ihtiyacına katkı sağlaması amaçlanmaktadır.

2019 da tescil edilen Sabribey Arpa çeşidi, Akçalar Macar Fiğ çeşidi, Yekta Aspir çeşidi ve ilk etçi yerli tescilli tavuk ırkımız Anadolu-T ile 2020 de tescil edilen, Bahçıvan Piyazlık Fasulye çeşidi, Canıpek Kuru Fasulye çeşidi, Atmaca Barbunya çeşidi, Nihatbey Nohut çeşidi, Aksungur Ekmeklik Buğday çeşidi, Beyhan Ekmeklik Buğday çeşidi, Levent Makarnalık Buğday çeşidi ve Yüksel Arpa çeşitlerimiz düzenlenen bir basın toplantısı ile tanıtılarak birim sorumluları tarafından çeşitlerin özellikleri hakkında basın mensuplarına bilgiler verildi. Basın toplantısı yapılan tarla gezisi ile sona erdi.