Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Özel Kutlaması çok sayıda kadının katılımı ile gerçekleşti.

Batıkent Mahallesi’ndeki bir salonda gerçekleştirilen etkinliğe Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Vural Yörük, CHP Tepebaşı İlçe Gençlik Kolları Başkanı İhsan Kayhan, meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve çok sayıda belde evi kursiyeri kadın katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başlayan programda katılımcılara hitap eden Başkan Ataç, sonsuza kadar Cumhuriyet Bayramı’nı kutlama temennisinde bulunarak, "Atatürk’ümüzü saygıyla, sevgiyle analım. Cumhuriyetin kurulması biliyorsunuz kolay olmadı. 94 yıl önce ve daha öncesinde, Çanakkale’den itibaren Türk milletinin destanı Çanakkale’ye gitmeye doyamadım. Hala her gittiğimde çok etkileniyorum ve çok mutlu oluyorum. Bir şair, ‘Çanakkale destanı kurtuluş savaşının önsözüdür’ diyor. Çanakkale’den geçemeyen İngiliz donanması, 3 yıl sonra elini kolunu sallayarak İstanbul’u işgal ediyor. Sonrada Kurtuluş Savaşı başlıyor. 29 Ekim 1923’te de Mustafa Kemal ve Büyük Millet Meclisi, cumhuriyeti ilan ediyor. Cumhuriyetin kurulması kolay olmadı. Binlerce insanımız şehit oldu. Böyle bir savaşın ardından Cumhuriyet ilan edildi. Cumhuriyeti kurmak için savaş kazanan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimize Allah rahmet eylesin. Bugün bu toplantıyı yapabiliyorsak onların sayesinde, ben belediye başkanıysam, başbakan başbakansa, cumhurbaşkanı cumhurbaşkanıysa hep onların sayesinde. Herkes kıymetini bilsin, saygısızlık etmesin" ifadelerini kullandı.

Konuşmasına Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlarımıza verdiği önem ve değere vurgu yaparak devam eden Başkan Ataç, “Yıl 1934 Atatürk diyor ki, kadınımıza seçme ve seçilme hakkını verelim. Ondan sonra 1971’de, bugün dünyanın en medeni ülkelerinden biri olan İsviçre, kadına seçme ve seçilme hakkı veriyor. Kadın haklarına saygılı, böyle bir lider daha yok. Türk kadınının da Ata’sına olan sevgisi ve saygısı bambaşkadır. Ayrıca bu topraklar üzerinde özgürce yaşıyorsak, çalışıyorsak, okula gidebiliyorsa çocuklarımız, tamamen onların sayesinde. O yüzden 94 değil, 1094 yıl geçse de önderimiz Mustafa Kemal’in ve şehitlerimizin peşinde olacağız” diye konuştu.

Başkan Ataç konuşmasının son kısmında ise Eskişehir’de yapımı gündeme gelen termik santral konusuna değindi. Söz konusu tesisin Eskişehir’in geleceği adına kaygı verici olduğunu ifade eden Ataç, “Türk insanının toprağa düşkünlüğü fazladır. Ana geçimimiz tarımdır. Ayrıca herkesin sağlıklı tarımla, temiz gıda alması çok önemli. Gündüler’imizin ve Alpu ilçemizin civarına bir termik santral yapılmak isteniyor. Termik santral, kömür havzalarını açıp kömür çıkarıp bunu bir teknoloji ile yakıp elektrik kazanmak anlamına geliyor. Yeni icat edilen bir şey değil, tüm hükümetler zamanında vardı. Ben kimseyi de suçlamak için anlatmıyorum ama termik santralin yapıldığı yere karşıyım. Artık dünyada bundan vazgeçildi. Özellikle Almanya’da güneş enerjisi kullanılarak enerji elde ediliyor. Burada kurulduğu yer kuş uçuşu Eskişehir’e 25 kilometre uzaklıkta. Hava kirliliği, su ve toprak kirliliği yapılıyor. Her ne kadar, ‘En yüksek teknolojiyi kuracağız’ deseler de bunun yan etkileri olacaktır. Bilinsin istiyorum ki Eskişehir’imize, toprağımıza, havamıza, suyumuza, insanımıza zarar verebilecek bu tesise ben karşıyım” ifadelerini kullandı.

Daha sonra konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise “Buradan baktığımda gördüğüm birlik ve beraberliğiniz daim olsun. İnşallah sadece Tepebaşımıza değil tüm Türkiye’ye yayılsın. Cumhuriyeti nasıl omuz omuza el ele kurduysak, bundan sonra da sonsuza dek yaşatacak olan; hangi partiyi tutarsanız tutun, hangi siyasi görüşünüz olursa olsun, siz kadınlar olacaksınız. Bu mücadelede vereceğiniz emek için, fedakar çabalarınız için şimdiden kutluyorum. İnşallah cumhuriyetimiz Türkiye’nin 81 ilinde aynı buradaki gibi coşku içinde kutlanır. Cumhuriyeti kuranları, canlarını veren şehitlerimizi, gazilerimizi minnetle özlemle saygıyla analım” şeklinde konuştu.

Program konuşmaların ardından Tepebaşı Belediyesi Anneler Halk Oyunları Topluluğu’nun gösterisi ve Mesut Girgin konseri ile devam etti. Başkan Ataç salonu dolduran çok sayıda kadın ile tek tek selamlaşarak bolca fotoğraf çektirdi.