Artan vaka sayıları sonucunda İçişleri Bakanlığı genelgesince tüm Türkiye'de zorunlu hale gelen toplu taşımada Hes Kodu Uygulaması, birçok kentten önce Eskişehir'de başladı. İnternet üzerinden, Büyükşehir Belediyesi'nin destek merkezlerine giderek ve ALO 153 üzerinden Eskart eşleştirmesi yapan 200 bine yakın Eskart sahibi dışında Hes Kodu eşleştirmesi yapmayan hiçbir vatandaş tramvay ve otobüsleri kullanamayacak.

Toplum sağlığı ve virüsün yayılmasını önlemek amacıyla alınan önlemlerden biri olan Toplu Taşımada Hes Kodu Uygulaması, Türkiye'nin birçok kentinden önce Eskişehir'de resmen başladı. Büyükşehir Belediyesi'nin destek noktaları, muhtarlıklar ve devamında ALO 153 üzerinden sağlanan destek sayesinde kısa süre içerisinde on binlerce Eskart sahibinin eşleştirme yapması üzerine uygulama tramvay ve otobüslerde aktif hale getirildi. 200 bine yakın Eskart'ın vatandaşların kişiselleştirilmiş Hes Kodları ile eşleştirildiğini belirten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, uygulama kapsamında Hes Kodu eşleştirmesi yapmayan Eskart sahiplerinin toplu taşımadan faydalanamayacağını ifade ettiler. Yetkililer "Ne yazık ki hem şehrimizde hem de ülkemizde vaka sayıları artıyor. Salgının yayılması için riskli ortamların başında da toplu taşımalar geliyor. Yerel yönetimler bu riski en aza indirmek için tüm tedbirleri alsa da Türkiye genelinde özellikle pik saatlerde araçlarda oluşan yoğunluğa bağlı olarak bulaş riski artıyor. Bu sebeple İçişleri Bakanlığı kararıyla toplu taşımada Hes Kodu Uygulamasına Eskişehir'de başladık. İnternet üzerinden, destek noktalarımıza gelerek veya ALO 153 üzerinden eşleştirme yapan 200 bine yakın Eskart sahibi dışında hiçbir vatandaşımız eşleştirme yapıncaya dek toplu taşımadan faydalanamayacak. Kod ve kart entegrasyonu ile Covid-19 tanılı ya da temaslı olan vatandaşların seyahat kartları, izolasyon süreleri boyunca otomatik olarak askıya alınacak. Şayet bu kişiler tramvay ve otobüslere binme girişiminde bulunarak kart okuturlarsa, karantinayı bozarak dışarı çıktıkları bilgisi sistemden ilgili bakanlıklarca tespit edilerek haklarında işlem başlatılacak" bilgisini paylaştı. Büyükşehir Belediyesi olarak konuyla ilgili hızlı aksiyon aldıklarını ve vatandaşların da hassasiyeti sayesinde Türkiye'de uygulamaya geçen ilk illerden biri olduklarını belirten yetkililer, bu süreçte destekleri dolayısıyla muhtarlara, anlayışları için de Eskişehirlilere teşekkür ettiler.

Eşleştirme işlemi için vatandaşların Aralık ayı sonuna kadar hafta içi mesai saatleri içerisinde ALO 153'ü arayarak destek alabileceklerini ifade eden yetkililer, www.eskisehir.bel.tr üzerinden de işlemin kısa sürede yapılabildiğini belirttiler.