Son günler artan kar yağışları Eskişehir’deki tarımı nasıl etkiledi? Don olayları Eskişehir’de tarım ürünlerini etkiledi mi? Bu soruları ve daha fazlasını Eskişehir Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan’a sorduk. 
EskişehirHaber.com’a özel açıklamalarda bulunan Buluşan:” Kuraklık tehlikesi şu an için geçmiş değil. Şubat Ayı özelinde konuşacak son günlerde aldığımız yağışlar yeterli. Bu yağışların Mart ve Nisan Ayında da olması lazım o zaman barajlarımız ve yer altı sularımız istenilen seviyelere gelebilir. Şu andaki tabloya baktığımızda yağışlar yeraltı su kaynaklarımız için yeterli değil” dedi.


SERALARDA ÜRÜNLER ÇÜRÜDÜ


Ocak Ayının sonlarına doğru yaşanan ani sıcaklık değişimlerini değerlendiren Buluşan: “Ani sıcaklık değişimi maalesef ürünleri çok etkiliyor. Ağaçlar çiçek açar ya da çiçeğinin patlaması bile bu ani değişimlerden ziyadesi ile olumsuz etkileneceği anlamına gelir. Tüm bunlara baktığımız ani hava değişimleri ürünlerin kalitesini değiştiriyor, seralarda çok mahsul çürüdü” diye konuştu. 


Donun yaşanması arpa, buğday gibi ürünlere fayda bile sağlıyor diyen Buluşan:” Hububat üretiminde toprağın dona ihtiyacı var. Toprağa zarar verebilecek böcekler ölüyor. Aynı durum maalesef sebze ve meyve için söz konusu değil. Bu tür ürünler çok fazla zarar görüyor” dedi. 
Çiftçilerin sorunlarına da değinen Buluşan:” Çiftçinin tarladan çıkmaması lazım. Üretimin devamlığının sağlanması için planlı pazar ve planlı üretim imkanlarının sağlanması çok önemli. Yapılan destekler maalesef yeterli değil. En basiti ile gübre fiyatları çok arttı. Planlı üretim sorununun sonuçları örneğin pancarda yaşayacağız” şeklinde konuştu.


ALIN TERİMİZİN HAKKINI İSTİYORUZ


Pandemi dönemiyle ilgili açıklamalar yapan Buluşan:” Pazarcı, üretici eve kapandı özellikle hafta sonu vatandaşlar marketlerden alışveriş yapma zorunluğuna itildi. Üreticideki fiyatlar ile marketlerin satış fiyatları arasında uçurum fark oluşuyor. Bunun denetimleri yapılmalı. Biz üreticilerin haklarını korumalıyız. Demiyoruz ki yüksek fiyatlardan satalım sadece alın terimizin hakkını alalım” ifadelerine yer verdi. 


“GENÇLER TARLADAN KAÇIYOR”


Üretimin devamlığı için gençlerin teşvik edilmesine dikkat çeken Buluşan:” şuan da tarlada aktif yer alan çiftçilerin yaş ortalaması 60- 65 yaş olarak karşımızda. Bunların sonucunda ne olacak gün gelecek üretim yapacak kimse kalmayacak bu sorunların çözülüp gençlerin üretime teşvik edilmesi gerekiyor” dedi.