Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen´in de aralarında bulunduğu 16 belediye bürokratının 'kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak' ve 'resmi belgede sahtecilik' suçlamasıyla yargılandığı davada mahkemenin 2015 yılında verdiği beraat kararı Yargıtay 5´nci Ceza Dairesi´nce mayıs ayında oy birliğiyle bozuldu.  Yılmaz Büyükerşen ile birlikte beraat kararı verilen 16 kişi yeniden yargılanacak.

Yargıtay 5´inci Ceza Dairesi’nin 10 sanık hakkında verilen beraat ve 6 sanık hakkında verilen para cezası kararını, `eksik inceleme ve yetersiz gerekçelerle yazılı şekilde hükümler kurulması´ gerekçesiyle oy birliği ile bozdu. Dairenin bozma kararında, "Suç niteliğindeki suçlara iştirak eden diğer kişilerin azmettiren veya yardım eden olarak sorumlu tutulabilecekleri gözetilmek suretiyle sanıkların hukuki durumlarının takdir ve tayini gerekirken, eksik inceleme ve yetersiz gerekçelerle yazılı şekilde hükümler kurulması nedeniyle oy birliği ile bozulmasına karar verildi" denildi.

Tekrar yargılanma kararı süreci

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığınca 28 Ocak 2013'te Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yapılan bazı ihalelere fesat karıştırıldığı, kamu zararına neden olunduğu şikayeti üzerine soruşturma başlatılmış, bu kapsamında 23 kişi gözaltına alınmıştı. Konuyla ilgili açılan dava Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Davada Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve bürokratları hakkında "ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, kamu görevlisinin resmi evrakta sahtecilik" suçlarından 2016 yılında beraat kararı verilmişti. Yargıtay 5. Ceza Dairesi Büyükerşen ve belediye bürokratlarının bu suçlardan beraat kararını yerinde görmedi tekrar yargılanmalarına karar verdi. 

İlk duruşma yarın

Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 2015 yılındaki kararında, Büyükerşen ile birlikte 10 sanığın beraatine, 6 sanığa ise `ihaleye fesat karıştırma´ suçundan 6´şar bin lira adli para cezası verilmesine hükmetmişti. Büyükerşen´in de aralarında bulunduğu 16 kişi, 18 Kasım Perşembe günü saat 09:50’de yeniden yargılanacak. Ak Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan da şikayetçi sıfatıyla davada yer alacak.