ESKİŞEHİR İSTANBUL'A ÖRNEK OLUYOR; TOPLU ULAŞIMA ZAM SİNYALİ!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), artan akaryakıt fiyatları nedeniyle toplu taşıma ücretlerine ek zammı gündemine aldı. İstanbul'daki şoför esnafının yüzde 50 ila 100 arasında zam talebi bulunuyor. İETT Genel Müdürü Alper Bilgili de bilet fiyatlarının akaryakıt giderlerini karşılamaması nedeniyle bütçeye ek 10 milyarlık yük bindiğini belirterek, bunun sürdürülebilir olmadığını duyurmuştu.

UKOME toplantısı yarın Çırpıcı Sosyal Tesisleri'nde yapılacak. Toplantıda, akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle indirimli İstanbulkart ve toplu ulaşım ücretlerine ara zam teklifi oya sunulacak. 

UKOME'nin 2021 aralık ayı toplantısında, toplu taşıma ücretlerine yüzde 36, servis ücretlerine de yüzde 27 oranında zam yapılmış, yeni ücretler 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girmişti. Ancak aradan geçen 3 ayda akaryakıt fiyatlarında rekor artış yaşandı. Motorinin litresi 21 lirayı geçti. Son 3 ayda benzine yüzde 102, motorine yüzde 113, LPG’ye yüzde 29 zam geldi.

İBB'nin ulaşımdan sorumlu bürokratlar ve İstanbul’daki toplu ulaşım esnafı önceki hafta bir araya gelerek taşıma ücretlerine zam taleplerini değerlendirdi. Bu toplantıda esnaf, hükümetten acilen motorinde ÖTV ve KDV muafiyeti istemiş, UKOME'ye de yolcu ücretlerine yüzde 50-65 arasında ek artış yapılması talebiyle gitme kararı almıştı. Bir basın açıklaması yapan İETT Genel Müdürü Alper Bilgili’de “Toplu ulaşımda kullanılan akaryakıtın KDV’den ve ÖTV’den muaf tutulması yönünde devletimizden talebimiz var. Meslek örgütleriyle yapılan toplantıda bütün meslek grupları yüzde 50 ile yüzde 100 arasında değişen oranlarda fiyat artışı talep etti. Belediye de bu taleplere kayıtsız kalamaz diye düşünüyorum” demişti.

Bilgili daha sonra düzenlediği basın toplantısında da "Akaryakıt fiyatları yüzde 150 zamlandı, gelirimiz yakıt giderini dahi karşılamıyor. Bu nedenle İBB bütçesine 10 milyarlık ek yük bindi. Belediyelerin desteğiyle artık toplu ulaşım hizmeti vermek mümkün görünmüyor" açıklamasını yapmıştı.

TOPLU TAŞIMA TARİFESİ

1 Ocak 2022'de yürürlüğe giren zamlı tarifeye göre, halen tam bilet 5,48, öğrenci bileti 2,66, öğretmen ve 60 yaş ücreti 3,91 lira. Tam aylık kart 430, alık öğrenci kartı 78, öğretmen ve 60 yaş aylık kartı ise 266 lira olarak uygulanıyor. Metrobüste (tam uzun mesafe) 8,13 lira, öğrenci 2,66, öğretmen ve 60 yaş  4,46 lira.