Müze; toplumların bilim ve sanat ürünleri ile yer altı ve yer üstü zenginliklerini sergilemek, tarihin eski dönemlerinde yaşamış toplumları bilim ve sanat açısından inceleyerek, hem günümüzü hem de geleceği aydınlatmak, bireylerin geçmişi daha iyi tanımalarını sağlamak amacıyla oluşturulmuş kurumlardır.

Eskişehir, müze bakımından çok zengin bir kenttir. Bunlar; Eti Arkeoloji Müzesi, Lületaşı Müzesi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Havacılık Müzesi,Çağdaş Cam Sanatları Müzesi,Yunus Emre Müzesi (Mihalıççık),Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi,Osmanlı Evi Müzesi, Devlet Demiryolları Müzesi,İnönü Savaşları Karargah Müzesi (İnönü), Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Kent Belleği Müzesi, Seyitgazi Bor ve Etnoğrafya Müzesi, Eskişehir Ticaret Odası Müzesi,Kurtuluş Müzesi, TayfunTalipoğlu Daktilo Müzesi, Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi, Porf.Atila Özer Karikatürlü Ev Müzeleridir. .

Bu yazımızda Kent Belleği Müzesi’nden bahsetmek istiyorum. Yerel, ulusal ve uluslararası tüm kişi, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak projeler üretilmesini, sözlü tarih çalışmalarının yapılmasını, kentin belleğine yönelik sanat çalışmalarını müzede sergilemeyi, kentin belleğini oluşturan yazılı ve görsel arşive sahip bir kütüphane hizmeti vermeyi, gezici sergilere, konferans, eğitim ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yapmayı hedefleyen Kent Belleği Müzesi benzerleri arasında çok ayrıcalıklı bir yere sahiptir.Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olarak inşa edilen Odunpazarı Evleri’nden biri, Kent Müzeleri Kompleksi olarak düzenlenerek burada Türkiye’nin ilk Çağdaş Cam Sanatları Müzesi ve Kent Belleği Müzesi açılmıştır. 2012 yılından beri çeşitli sanatsal etkinliklere de ev sahipliği yapan Müze, Eskişehir’in en çok ziyaret edilen mekânı durumundadır.

Tarihin başlangıcından bu güne kadar Eskişehir’in kentsel gelişiminin kaydını tutmak, korumak ve gelecek nesillere kentli olma bilincini kazandırmayı amaçlayan müze, hafta boyunca ziyaretçilerine hizmet vermektedir.

Kent Belleği Müzesi’nin sözlü tarih bölümünde; ekonomi, etnik kültür, kültür mirası, kültür ve sanat, eğitim, spor, genetik miras, tarih ve benim ‘’Eskişehirim’’ başlıkları altında konunun uzmanları tarafından Eskişehir anlatılmaktadır.

Müzede Eskişehir’le ilgili kitaplar da bulunmakta, internet hizmeti de verilmektedir. Eskişehir araştırmacıları için fevkalade bir çalışma ortamı sunulmaktadır.

Müzede ayrıca sanatsal anlamda sergiler de düzenlenmektedir.