Eğitimci- Araştırmacı Yazar Ertuğrul Altınel, Kamu hastanelerinde gözlemlerini anlatıyor...

Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde görev yapan Kulak – Burun – Boğaz (KBB) Op. Doktor Abdülkadir Oran, ödüle layık bir doktor olduğu için ödüllendirilmesi uygun olacaktır. Doktor Abdülkadir Oran; hastalarından, hastaya refakat edenlerinden ve hasta yakınlarından tam not aldı.

Bu doktor; yetkililer tarafından performansı ödüllendirilirse, çalışma ve görev yapması artarak devam edecektir. Çok seri ve başarılı ameliyatlar yapmaktadır. Gözlemlerimiz neticesinde; hastalar ve hasta yakınları bu doktorun ödüllendirilmesini istemekte ve arzu etmektedirler. Google girdiğimde bu doktor hakkında güzel ve başarılı yorumlar yapılmakta olduğunu da gördüm.

Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi'ne, birinci derecede bir yakınımın ameliyatında refakatçi olarak bulundum. Birinci derecede yakınımın 'burun kemiğinde eğrilik ve burnunda eti' vardı ve nefes almasında zorlanıyordu. Birinci derecede yakınım, 'Burun kemiğinin eğriliğinin düzeltilmesi ve burnundan et' aldırması için ameliyata girdi ve ameliyatı başarı ile tamamlandı. Kulak – Burun – Boğaz (KBB) Doktoru Abdülkadir Oran ameliyatı yaptı. Eğitimci – Araştırmacı yazar olarak, hastane ve doktor ile ilgili gözlemlerde bulundum. Yaptığım gözlemler neticesinde; (KBB) Doktoru Abdülkadir Oran, başarılı bir ameliyat gerçekleştirdi. Doktorun ameliyatları bittikten sonra; doktor, birinci derecede yakınımın hasta ziyaretine geldi ve hasta ile yakından ilgilendi. Aynı odada bulunan diğer hasta ile yakından ilgilendi. Hatta doktorun, diğer odalarda bulunan hastalarla ilgilenme durumunu gözlemledim. Diğer odalarda bulunan hastalarla da yakından ilgilenmesi beni son derecede memnun etti. Diğer hastalarla ve hasta yakınları ile konuştum ve hastalar ve hasta yakınları da bu doktordan çok memnunlar. Hastalar taburcu oluncaya kadar, doktorun hastalarla yakından ilgilenmesi örnek bir davranıştır.

KBB Doktoru Abdülkadir Oran ile ilgili diğer izlenimlerimi ve gözlemlerimi aktarayım:

KBB Doktoru Abdülkadir Oran; doktor olarak hastalara güzel, sempatik ve güler yüzlü davranıyor. Hastalarla yakından ilgileniyor ve hastaların ameliyat sonrası durumlarını sorarak, ne yapılması gerektiğini hastalara anlatıyor. Hastaların sorularını nezaketle cevaplandırıyor. Doktorda; kibir yok, asabilik yok, acele etme yok, hastalara ve yakınlarına karşı davranış son derece güzel. Hastalarla konuşmaları, anlatımları sakin, bilgili davranışlar içerisinde mesleğini sürdürüyor. Hastalar ve hasta yakınları da bu doktordan çok memnun. Bu doktorun ameliyatları da başarılı. Bu doktorun ameliyat sayısında da büyük artış gözlemledim. Bu doktorumuzu ben taktir ediyorum ve takdir edilmesi gerekir. Ayrıca bu doktorumuz, gerçekten yetkililer tarafından ödüllendirilmesi gerekir. Ödüllendirilmeye layık bir doktordur...

KBB Bölümünde görev yapan hemşirelerin davranışlarını eğitimci – araştırmacı yazar olarak gözlemledim. Hemşirelerin; K.B.B bölümünde, hastalara karşı olan davranışlarını izledim ve hastalara karşı güzel davranıyorlar ve sağlık açısından neler yapılması gerekiyorsa hastalara gereğini yapıyorlar. KAMU HASTANELERİNDE; EĞİTİMCİ – ARAŞTIRMACI YAZAR olarak, gözlemlerime ve araştırmalarıma devam edeceğim...

ALMANYA'ya gittiğimde; eğitimci – araştırmacı yazar olarak ''Almanya'nın sağlık sistemini'' inceledim:

AlMANYA'da bir yakınımın evine misafir olarak ziyarete gittim. Ziyarette kaldığım günlerde; bir yakınım kalp krizi geçirdi ve yakınımı Frankfurt Tıp Fakültesine kaldırdılar. Bizde ailecek hastaneye ziyaretine gittik. Hasta ile ilgilenen doktorla görüşmek istedik ve görüştük. Doktor, bize hastanın son durumu hakkında detaylı bilgi verdi. Bu detaylı bilgi, Almanca olarak doktor tarafından hasta yakınlarına anlatıldı. Alman doktorun, hastanın durumu ile ilgili hasta yakınlarına anlatımı gayet sakin ve detaylı anlatımı vardı. Ben bir aralık bu hastanenin içini gezerek gözlemlerde bulundum: Hastane büyük bir hastane. Ama bu hastanede yatan hasta sayısı az. Hatta hastanenin içini gezerken kayboldum. Çünkü diğer odalar boş ve kimsecikler yok. Kaybolduğum esnada birisine hastane çıkışını sormak istedim ve hastane içinde kaybolduğum yerde kimsecikler yok. Hastanenin içinde yarım saat dolaşa dolaşa çıkışı buldum. Yanıma aceleden cep telefonumu almayı unutmuşum. Neyse Hastanenin giriş bölümünde görev yapan memurlara Türkçe olarak sorular sordum. Görev yapan memurlardan birisinin Türk olduğunu öğrendim ve benim sorularıma Türkçe konuşarak cevap verdi. Sonra hasta ziyaretine gelenlerle; beni, Türk olan görevli memur buluşturdu ve rahatladım.

ALMANYA'nın sağlık sisteminde; hastalar, hasta olunca birinci basamak olarak 'aile hekimlerine' gidiyorlar. Aile hekimleri, hastaların sağlık sorunlarını çözdüğü için, hastanelere gitme oranları az oluyor. Bu nedenle hastanelerin çoğu bölümleri boş. Hastaneler, acil sağlık vakalarına bakıyorlar.