Eskişehir’de yaklaşık 10 yıldır antikacılık yapan Burak Buzlu, İngiltere yapımı eski bir gramofonu nostalji severlerin beğenisine sundu. Yaklaşık 100 yıllık olduğu öne sürülen gramofon, görenlerin oldukça ilgisini çekti. Mekanizma olarak günümüzdeki gramofonlarla benzer özelliklere sahip olan antika eşya, işlemeleri ve dokusuyla öne çıkıyor. Ürünün eski olmasına rağmen aktif olarak çalıştığını dile getiren antikacı Buzlu, koleksiyoncular için önemli bir malzeme olduğunu da söyledi.

“Pazarın şu anda en nadir ürünlerinden birisi”
Gramofonun tarihi hakkında açıklamalarda bulunan Buzlu, “1910’lardan nadir ve güzel bir gramofonumuz var. Bunları değerlendirerek koleksiyonculara katkı sağlıyoruz. Ürün İngiltere’de üretilmiş. Bugünlere kadar gelmiş ve ülkemize kazandırılmış. Pazarın şu anda en nadir ürünlerinden birisi. Ürünümüz şu anda eski olmasına rağmen faal durumda. Kullanışlı, temiz, nadir kalmış bir ürün. Görenler de tabi ki merak ediyorlar. Bütçeli bir ürün ama elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz, çünkü biz bu pazarı koleksiyoncusuna kazandırmak için açtık. Biz geziyoruz, yeri geliyor antikacılardan yeri geliyor yurt dışından tedarik ediliyor. Bu ürünleri bu şekilde temin ediyoruz” dedi.

 Gramofon Nedir, Özellikleri Nelerdir?

 Gramofon, iki ayrı bölümden oluşan bir müzik dinleme cihazıdır. Makine bölümüne yerleştirilen plakların esanslarını dinlettiği için her iki bölüm de mevcut değilse kullanılamaz hale gelir. Plaklar genelde mumlu veya plastik maddelerle üretilirken, makine bölümünde farklı metaller kullanılır.

 Gramofon Nasıl Kullanılır?

 Gramofon kullanmak oldukça kolaydır, bu nedenle pek çok insan rahatlıkla gramofondan müzik dinleyebilir. Öncelikle alınan plağı gramofon üzerinde belirtilen boşluğa yerleştirmek gerekir. Ardından, gramofonun iğnesi plak üzerinde yer alan uygun boşluğa bırakılır. Böylelikle plak içinde yer alan müzik plak ve makine arasındaki titreşimler sayesinde dışarı yayılır. Ancak alınan plağın dakika içindeki dönme sayısının gramofon için uygun olup olmadığına dikkat edilmesi önemlidir.