10 Haziran 2022 Cuma günü Sosyal Sorumluluk ve Bilimi Sevdirme Komisyonu, Atık Yönetim Sistemi Koordinatörlüğü, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Öğrenci Kulüpleri Koordinatörlüğü ve Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü iş birliği ile yapılan etkinliğe, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Çabuk, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürsoy Arslan, Genel Sekreter Cengiz Kaçal, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Ertuğrul Baki, Park ve Bahçeler Müdürü Akın Akman, Atık Yönetim Sistemi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Alp Özdemir, Sosyal Sorumluluk ve Bilimi Sevdirme Komisyonu Başkanı Arş. Gör. Dr. Şura Toptancı ile ESTÜ akademik, idari personeli ve öğrencileri katıldı.

Sosyal Sorumluluk ve Bilimi Sevdirme Komisyonu Başkanı Arş. Gör. Dr. Şura Toptancı, “Benim Çevrem Benim Dünyam!” sloganı ile yapılan etkinliğin iklim değişikliğine uyum yılı ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında düzenlendiğini belirterek, “Çevre kirliliği tüm toplumlar için ortak bir sorundur. Bu doğrultuda, hepimiz üzerimize düşen görevi yerine getirerek çevremizi korumalıyız. Bugün gerçekleştireceğimiz çevre temizliği etkinliğimizi yarışma formatında düzenledik. En fazla miktarda atık toplayan katılımcılarımıza sembolik ödüller vereceğiz. Bu etkinlik ile daha temiz bir çevre daha temiz bir kampüs farkındalığının oluşmasını ve çevreyi koruma bilincinin yaygınlaşmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

Atık Yönetim Sistemi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Alp Özdemir, çevre temizliği etkinliğine katılanlara evsel ve geri dönüşüm atıklarının kaynağında ayrı toplanması süreci ile ilgili bilgi verdi ve toplanan ambalaj atıklarının geri dönüşüm tesisinde değerlendirileceğini belirtti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Çabuk, Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde iklim değişikliği uyum yılı kapsamında yürütülen çalışmalardan memnuniyet duyduklarını belirtti. Aynı zamanda, yapılan etkinlik kapsamında çevre temizliğine ilgi göstererek kampüsün daha çevre dostu ve temiz bir kampüs olması yönünde destek verdikleri için öğrencilere ve çalışanlara da teşekkür etti.

Açılış konuşması ve toplu fotoğraf çekimi ile başlayan etkinlik kapsamında, Yabancı Diller Yüksekokulu binası arkasında bulunan alan başta olmak üzere İki Eylül Kampüsü’nün farklı bölgelerinde yere atılmış atıklar toplandı. Toplanan atıklar atık torbalarıyla birlikte jüri üyeleri tarafından tartılarak miktarları kayıt altına alındı. Ardından, “Akademik ve İdari Personel” kategorisinde

dereceye giren Emel Karakaya, Yusuf Özcan ve Ayşe Topal ile “Öğrenci” kategorisinde dereceye giren

Sakhavat Dadashov, Kenan Kesal ve Melike Çengel’e alışveriş hediye çeki ve kahvaltı olmak üzere çeşitli ödüller takdim edildi. Etkinliğe katılan tüm katılımcılara ayrıca dijital katılım sertifikaları gönderildi.

Yapılan çevre temizliği etkinliğinde katılımcılar tarafından toplam 600 kg. atık toplandı. Bu atıkların yaklaşık 150 kg’ı karışık ambalaj (cam, metal, plastik ve kâğıt) atığı olarak toplanmış olup, bu atıklar lisanslı geri dönüşüm tesisine gönderilerek; 15 kg’lık sera gazının önlenmesi, 520 kwh’lık enerji tasarrufu, 40 kg’lık ham madde tasarrufu ve yaklaşık 120 lt’lik petrol tasarrufu kapsamında çevresel faydalar sağlandı.