Sevgili Eskişehir Haber takipçileri,

 Değerli gazeteci-yazar dostum Sayın Gülseren Şenyüzlü’nün daveti ve ricası ile zaman zaman bu köşede sizlerle buluşacağız. 40 yılı aşkın süredir yaşadığım bu şehirde şüphesiz birçok kişi beni doğrudan veya dolaylı olarak tanıyor olabilir. Ben yine kısa bir özet yapayım. Ereğliliyim, ortaokul ve lise öğrenimimi Konya Maarif Koleji’nde (Konya Anadolu Lisesi) sürdürürken, son sınıfta kazandığım AFS Uluslararası bursu ile gittiğim Amerika’da liseden mezun oldum. Ankara Üniversitesi Tıp fakültesini bitirdikten sonra, Kadın-Doğum ihtisası için ve hatta daha önemlisi o zaman Anadolu Üniversitesine bağlı yeni kurulmuş, gencecik Tıp Fakültesinde üzerimde çok emeği olan kurucumuz rahmetli hocam Prof. Dr. Orhan Karacadağ’ın teşvik ve telkinleriyle kariyere kalmak amacıyla Eskişehir maceram başladı. İhtisasımın 4. Yılında çıkarılan mecburi hizmet kanunu nedeniyle ihtisas sonrası 2 yıl mecburi hizmet ve takiben Trabzon Asker hastanesinde 16 aylık askerlik hizmetim nedeniyle dört yıla yakın süre üniversiteden uzak kaldım. Hayata dair planlarım değişti. Kalabak suyunu içip, Eskişehir yerlisi sevgili eşim Jale Nur Süllü ile evlenince artık çok sevdiğim Eskişehir’den ayrılmak düşünülemezdi. Mesleki açıdan son derece tatmin edici bulduğum Eskişehir Kadın Hastalıkları ve Çocuk (eski adıyla Doğumevi) hastanesinde 28 yıl hizmet verdikten sonra emekli olarak, halen muayenehanede keyifle mesleğimi sürdürüyorum. Uzun yıllar zarfında şüphesiz yüzlerce anı biriktirdim. İleride zaman zaman onları da sizlerle paylaşırım. Yazı biraz uzadı. Bugün sizlere kısaca çok güncel olan Covid 19 aşısının gebelik ve emzirme ile ilişkisine dair bilgi vereyim istedim.                                                                

GEBELİK VE EMZİRMEDE COVİD 19 AŞISI

COVİD 19 AŞISI GEBELERDE GÜVENLİ MİDİR?

                Gebelikte yapılabilen aşılar elbette vardır. Tetanos, grip, boğmaca gibi. Ancak her aşının vücutta kendine özgü etkileri vardır. Bu açıdan bakıldığında Covid 19 aşısının gebelerde yeterli klinik çalışması yapılmadığından, bugünkü bilgilerimizle DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) aşının gebelere ve emziren kadınlara yapılması önerilmemektedir. Ancak 3.ayını tamamlayan gebelere, özellikle yüksek risk grubunda olanlara Covid- 19 aşısının yapılabileceğini savunan görüşler de vardır. Emziren kadında aşı yapma zorunluluğu varsa aşıdan sonra emzirmeyi bırakması önerilmektedir.

COVİD 19 AŞISI OLDUKTAN SONRA GEBE OLUNDUĞU ANLAŞILIRSA NE OLUR?

                İlk doz aşıyı olduktan sonra gebe olduğunu anlayan kadın 2.dozu yaptırmadan gebeliğinin devamını izler. Gebeliği sonlandırma gereği yoktur.

GEBE KALMAYI PLANLAYAN KADIN AŞI OLABİLİR Mİ?

                Gerek normal gerekse tüp bebek yoluyla gebelik planlayan kadın, bağışıklığın sağlıklı bir şekilde oluşması için ilk dozdan sonra 3 ay,2.dozdan sonra 2 ay beklemelidir.

                Pandemi koşullarında tüm vatandaşlarımızın kurallara uymada azami dikkati göstermeleri ve bu salgından bir an önce kurtulmamız dileğiyle, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

                Hoşça kalın, sevgiyle kalın.