Sevgili okurlar; uzun bir aradan sonra tekrar köşe yazmak Eskişehir Haber Ailesi’ne nasipmiş. İnşallah bundan sonra eğilmeden, bükülmeden, dilimiz döndüğünce huzurlarınızda olacağız.

GELEN GİDENİ ARATIRSA

Arşivlere bakıyorum, geçen sene bu zamanlar kar yağmış, kışlıklar giyilmiş, hava buz kesiyor. Bu sene yüz yılda bir olacak türden… Git 2020 de rahatlayalım diyoruz! İnsanoğlu her sene başı iyi temenniler dileyerek bir yıl geçirmek istiyor.

2021’e adım atmak önemli bence. Dün bugünden farklı olmayacak ama! 2020 Covid 19 yılı oldu. Yeni senede değişecek bir şey olacağı mümkün gözükmüyor. Çin’de sokak ortasında bayılıp düşen, ölen insanlar, maske krizi bir anda dünyayı etkisine aldı. Halk baskısı ve korku ile dünya 150 yıl sonra ilk defa aynı anda kapandı. Hatta şu aralar Avrupa karantinaya devam ediyor. En önemli Covid 19’un etkisi ise Trump’ın Covid 19 açtığı hasar ile Başkanlıktan olmasıdır. Tarihe not düşelim; yıllar sonra konuşulur bu olay!

Dünya Sağlık Örgütünün sınıfta kaldığı, bir çok ülkenin malzeme ve insani yardım sıkıntısı yaşandığı bir dönem hafızalara kazındı. Gümrükte maskelere el koymalar, solunum cihazları çalmalar, demokratik Avrupa ülkelerinin kirli yüzleri bir salgında ortaya çıktı .

Malzeme ve tedarik konusunda zorlansak da bürokratik engellere rağmen arada krizi fırsata çeviren çarkçılar çıksa da bir çok ülkeye destek veren Güçlü Türkiye Sağlık Sistemi ve Aile sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Huzur Evleri başta olmak üzere süper bir sınav verdi. 2002 sonrası güçlü sağlık sistemi dünyaya örnek oldu. Mücadele, alın teri çok önemli, gizli kahramanlar sağlık çalışanları ve Aile Sosyal Politikalar personeli.

Yeni yıl aşı olacaklar ile aşı olmayacaklar arasında geçecek! Benim şahsımı merak edenler aşımız gelir gelmez olacağız. Tabi siz arada reyting hayranı saçma sapan konuşan Prof.’ lara bakmayın! Bilim kurulunda veryansın edip cehennem düşleyenlere de. Toplum olarak zor bir sınavdan geçiyoruz! Covid 19; ülke ekonomisi batıran başkan değiştiren Amerika da, insanların ev ekonomisi ile mücadele düşmanı ile tarihe geçecek!

2020’de sağlık çalışanları için izin yok, rapor yok, istifa yok! Vergi çok, gelir yok, sıkıntı çok şeklinde bir yıl oldu. Şahsım ve Sağlık Sen ailesi başta olmak üzere; sahada 18 Mart’tan bu yana ilimizde tarihe altın harfler ile kazınacak, ileride anlattığımızda şehir efsanesi olarak dinlenecek fedakarlık, maneviyatı yüksek, aşırı ödün verilmiş ,alın teri ile ilmek ilmek dokunmuş ve en önemlisi 300 aşkın şehit vermiş olarak savaşın en ön cephesinde mücadele veren sağlık çalışanlarının yılı oldu.

Ne kadar anlaşılması güç olsa da biz anlatmaktan vazgeçmeyeceğiz! Ama en önemlisi de sağlık çalışanlarını ısrar ile yok saymaya devam edilmesidir. 2021 Sağlık Bakanımız tarafından “Sağlık Çalışanları Yılı” ilan edildi. Alkış, teşekkür, selamlama yılı olacak gibi duruyor! Biz eleştiri yağmuru yaptığımızda “aaa” seslerini duyuyoruz ama sevgili okurlar; inanın sadede gerçeklerin % 10’nu anlatıyoruz!

Sağlık çalışanlarının verdiği mücadeleyi anlatamaya sayfalar da yetmez haftalar da… Ama yeni bir yıldan beklentimiz; temenni, teşekkür ve alkıştan öte hak ve alın terinin verildiği asgari ücretten düşük maaş alan sağlık çalışanlarının olmadığı yıl olur.

Haftaya pandemi süreci ve aşı ile karşınızda olacağız.

Gelen gideni aratmasın da! Haftaya görüşmek üzere sağlıcakla kalın, seneye görüşürüz.