ARTVİN (AA) - Artvin'de 2017-2018 av sezonunda 120 bin liralık gelir elde edildiği bildirildi.

Artvin Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamada, 2017-2018 av sezonunda, kara avcılığında avına izin verilen hayvanlardan yaban tavşanı, domuz, çakal, keklik gibi türlerin yanı sıra Orman ve Su İşleri Bakanlığınca koruma altında bulunan yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisinin avlanmasına da belirli sayılarda izin verildiği belirtildi.

Artvin'de bu kapsamda 31 yaban keçisi ve 8 çengel boynuzlu dağ keçisi avına izin verildiği ifade edilen açıklamada, tahsis edilen kotalardan 10 yaban keçisi ve 5 çengel boynuzlu dağ keçisi ihalesinin yapılarak yabancı avcılara, kalan 21 yaban keçisi ve 3 çengel boynuzlu dağ keçisinin ise yerli avcılara tahsis edildiği kaydedildi.

Açıklamada, avına izin verilen türlerden 120 bin lira gelir elde edildiği ve bunun yaklaşık 70 bin lirasının köy tüzel kişiliklerine aktarıldığı bildirildi.

Artvin'in engebeli bir topoğrafya ve zengin bitki örtüsüne sahip olması bakımından yörede çeşitli türde av hayvanlarının barınmasına imkan sağladığına işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:

"Orman ve Su İşleri Bakanlığınca koruma altında bulunan ayı, yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca, kurt gibi birçok yaban hayvanı da Artvin'de yaşam alanı bulmaktadır. Bakanlıkça koruma altında bulunan av hayvanlarından üreme yeteneğini yitirmiş olan erkek bireylerin avlattırılması ile hem gelecek nesiller için sağlam bireyler oluşmakta hem de yöre halkına, köy tüzel kişilikleri ve ilimiz Artvin'e gelir sağlanmaktadır. Elde edilen avlanma gelirlerinin yüzde 40 ile 70'i avın vurulduğu köy ve civar köylere dağıtılmaktadır. Yöreye gelen avcıların yöre insanından rehberlik hizmeti alması sonucunda yöre insanı da gelir sağlamaktadır. Kişilerin av turizmi faaliyetleri için yapmış olduğu konaklama, yiyecek, ulaşım gibi faaliyetler de gelir sağlamaktadır."