ANKARA (AA) - İngiltere Ulaştırma Bakanı Chris Grayling, "(15 Temmuz'da) Türk halkı gerçekten çok dirençli ve dirayetli davrandı. Türkiye demokrasisine yönelik böylesine şok edici bir tehdit karşısında bu direnci ve dirayeti göstermeniz gerçekten takdire şayan." dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İngiltere Ulaştırma Bakanı Chris Grayling ile Bakanlıkta bir araya geldi.

Baş başa görüşmenin ardından iki bakan basın toplantısı düzenledi.

Grayling, Bakan Arslan ile daha önce birçok telefon görüşmesi ve yazışma yaptıklarını ancak ilk kez yüz yüze görüşme fırsatı bulduklarını kaydederek, "İngiltere, Türkiye'yi gerçekten vazgeçilemez ve son derece önemli bir ortağı olarak değerlendiriyor." diye konuştu.

İngiltere ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin son derece güçlü olduğunu dile getiren Grayling, "Bu dostluğa biz çok büyük bir önem veriyoruz. Pek çok sınama ve tehditle karşı karşıya olduğumuz bir dünyada gerçekten bu dostluğumuzun önemi bir kez daha vurgulanmış oluyor." ifadelerini kullandı.

Grayling, Türk halkını ve hükümetini 15 Temmuz darbe girişiminde hem o gece hem de sonrasında gösterdiği dirayet için tebrik ederek, "Türk halkı gerçekten çok dirençli ve dirayetli davrandı. Türkiye demokrasisine yönelik böylesine şok edici bir tehdit karşısında bu direnci ve dirayeti göstermeniz gerçekten takdire şayan." dedi.

İngiliz Bakan Grayling, bu tür tehditler karşısında İngiltere'nin Türk halkının daima güçlü şekilde yanında olduğunu vurguladı.

- "Muhteşem bir ülkeniz var"

Türkiye'nin, dünyada karşılaşılan ortak zorlu ve ciddi birçok sınama ile tehdidin en ön cephelerinden birinde yer aldığına işaret eden Grayling, "Türkiye'nin ortağı ve dostu olarak bizim görevimiz bu zorlu mücadelesinde en güçlü ve sağlam desteği vermek ve desteğe devam etmektir." diye konuştu.

Grayling, İngiltere Başbakanı Theresa May'in geçen yılki Türkiye ziyaretinde, iki ülke arasında stratejik güvenlik ortaklığı anlaşması imzalandığını anımsatarak, "Bu anlaşmanın en önemli parçalarından biri de iki ülke arasında güçlü bir güvenlik ortaklığı kurulma amacı olacak." dedi.

İki ülke arasındaki güvenlik iş birliğinin artırılması birçok alanda çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Grayling, "İngiliz halkı, bildiğim kadarıyla Türkiye'yi en çok ziyaret eden beşinci ülke konumunda. Ben bile pek çok defa turist olarak Türkiye'yi ziyaret ettim. Muhteşem bir ülkeniz var." ifadelerini kullandı.

Grayling, İngiltere ve Türkiye arasında önemli bir ticaret iş birliği bulunduğunu belirterek, "Biz bakanlıklarımızı birleştirerek zannediyorum bu alanda birçok fırsat yaratabiliriz. Özellikle türünün en son örneği teknolojinin en son noktasına varmış altyapı geliştirme projelerimizle bir sonraki yüzyıla adım atacak çalışmalara imza atabiliriz." diye konuştu.

Bakan Grayling, iki ülke arasında savunma ve sivil havacılık sanayisi ile askeri birlikler alanında çok ciddi iş birliği olduğunu söyleyerek, bakanlıkların bu iş birliğinin ilerlemesine katkı sağlayacağını ümit ettiğini belirtti.

Toplantının ardından heyetler arası görüşme, basına kapalı devam etti.