HARTUM (AA) - Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Sudan Başbakanı Bekri Hasan Salih ile bir araya geldi.

Sabah saatlerinde Sudan'a gelen Çavuşoğlu ve beraberindeki heyeti, Hartum Havaalanı'nda Sudan Turizm Bakanı Muhammed Mustafa Ebu Zeyd karşıladı.

Çavuşoğlu, Başbakanlık konutunda Sudan Başbakanı Bekri Hasan Salih tarafından kabul edildi.

Yaklaşık 1 saat süren kabulün ardından Çavuşoğlu, gazetecilere açıklama yaptı.

Üç günlük Afrika ziyaretine Sudan'dan başladığını belirten Çavuşoğlu, Başbakan Bekri ile çok olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sudan ziyaretinin ardından ikili ilişkilerin büyük bir ivme kazandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinden sonra Türkiye ile Sudan arasında birçok noktada kararlar alındığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Biz iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu ziyaretimiz de alınan kararların hayata geçirilmesine yöneliktir." dedi.

Çavuşoğlu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'na dualarıyla destek veren Sudan halkına da teşekkür etti.

- "Amacımız Sevakin Adası'nı cazibe merkezi haline getirmek"

Türkiye'nin restore edeceği Sevakin Adası'na ilişkin açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Ada'nın önümüzdeki dönemde cazibe merkezi haline geleceğine dikkati çekti.

Çavuşoğlu, "Geçtiğimiz günlerde 20 kişilik TİKA ekibi, Sevakin'e giderek, nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini belirlediler. Sevakin Adası konum itibarıyla askeri amaçla kullanılamaz. Bazı ülkelerin bu söylemleri, Türkiye ve Sudan ilişkilerini baltalamaya yöneliktir, amacımız (Sevakin Adası'nı) sadece cazibe merkezi haline getirmektir." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'nun 2 gün sürecek Sudan ziyaretine Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam ve bazı milletvekilleri eşlik ediyor.