ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile ilişkilerin kritik aşamada olduğunu belirterek, "Ya bu ilişkileri tekrar yoluna koyacaktık ya da daha kötüye gidecekti. Dün akşamdan bu yana ortaya koyduğumuz iradeyle ilişkilerimizi tekrar normalleştirme konusunda bir anlayışa vardık." dedi.

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Tillerson ile dün akşamdan beri toplantılar yaptıklarını söyledi.

Çavuşoğlu, "İlişkilerimiz kritik bir aşamada. Ya bu ilişkileri tekrar yoluna koyacaktık ya da daha kötüye gidecekti. Dün akşamdan bu yana ortaya koyduğumuz iradeyle ilişkiyerimizi tekrar normalleştirme konusunda bir anlayışa vardık. Bunun için atılması gereken adımlar var. Her iki tarafın beklentisi var." diye konuştu.

Türkiye'nin FETÖ hakkında ve ABD'nin PKK/YPG'ye verdiği destek konusunda beklentilerini net şekilde dile getirdiğini aktaran Çavuşoğlu, "Yaşamsal güvenlik kaygılarımızın ciddiye alındığını düşünmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

Bugüne kadar verilen ve tutulmayan sözler, çözülmeyen konular olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bundan sonra sonuç odaklı adımları nasıl atabiliriz, konuştuğumuz konuların sözde kalmaması için, uygulanabilmesi için birlikte neler yapabiliriz, bunları da konuştuk. Tüm bu konuları kapsayacak ve birlikte değerlendireceğimiz mekanizmalar oluşturma kararı aldık."

Mekanizmalardan birinin konsolosluk gibi genel konular ile "FETÖ konusunda ilave delile ihtiyaç var mı" gibi konuları da içereceğini belirten Çavuşoğlu, bir başka mekanizmanın da Suriye ve terörle mücadele konularını kapsayacağını bildirdi.

- "YPG Menbiç'ten çıkmalı"

Çavuşoğlu, Menbiç'teki YPG'lilerin durumuyla ilgili soru üzerine, terör örgütü mensuplarının buradan çıkarılacağı yönünde ABD'nin söz verdiğini ancak tutulmadığını hatırlattı.

Çavuşoğlu, oluşturulacak mekanizmada Suriye konusunda da Menbiç'e öncelik verileceğini belirtti. Çavuşoğlu, şunları ifade etti:

"YPG'nin Fırat'ın doğusuna geçme konusunda emin olmamız lazım, uygulamayı da birlikte görmemiz lazım. Buraların istikrara kavuşması için bu şehirleri kimin yöneteceği, güvenliğini de kimin sağlayacağı önemli. Şimdi Menbiç yüzde 95 Arap şehri ise YPG unsurlarının burayı yönetmesi ve güvenliğini tesis etmesi buranın hiçbir zaman istikrara kavuşmaması demektir. Menbiç ve diğer şehirleri istikrara kavuşturabilmek için bu anlayışla birlirkte çalışacağız, koordine edeceğiz ve bundan emin olacağız. Sadece Menbiç için geçerli değil ama Menbiç'ten başlayacağız.

YPG buradan çıktıktan sonra, güven oluştuktan sonra ABD ile bu konularda adım atabiliriz ama YPG'nin bir an önce buradan çıkması lazım. Bu ABD'nin bize vermiş olduğu bir söz. Bu sözün uygulamada nasıl tutulacağını bu çalışmada da ele alacağız."

(Sürecek)